Ontmoet Mark Reay, de dakloze modefotograaf

© Hommeless

De documentaire Homme Less volgt modefotograaf Mark Reay die zes jaar lang dakloos was om zijn droom te kunnen najagen.

Wie denkt aan het beroep “modefotograaf” denkt aan iemand die strak in het pak zit, zich in swanky lofts tussen allerlei dure apparatuur beweegt terwijl de beste modellen ter wereld hun lippen voor hem tuiten. Homme Less, de documentaire over modefotograaf Mark Reay, toont aan dat dit alles zeker waar is, maar dat niet alles is wat het lijkt. Want hoewel Raey een felgegeerde postcode mocht opgeven, had hij zes jaar lang geen dak boven zijn hoofd. Letterlijk.

Zelfs toen de carrière van Reay al in razende treinvaart door verschillende modemagazines denderde sliep hij op het dak van een gebouw in de East Village, onder de blote hemel. Niet omdat hij dat “kei feng shui” vond, maar omdat hij simpelweg niet anders kon.

De fotograaf mag er dan wel netjes gekapt en gekleed bijlopen, de film over zijn leven maakt duidelijk dat zijn American Dream in feite een nachtmerrie was. In de trailer kan je al zien hoe Reay van het ene uiterste (de luxe, glitter en glamour van de modewereld) in het andere (zich wassen en scheren in een morserig openbaar toilet) gooit. Hij had geen enkele bezittingen, behalve zijn apparatuur, een paar nette kostuums, een slaapzak en een fitnessabonnement – dat laatste koste hem 70 dollar per maand en hij kon er gratis douchen, drinken en zijn spullen in een kluis bewaren.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Ik verdiende dertigduizend dollar per jaar. Dat klinkt ok, maar dat is niet voldoende in New York. Ik kon er af en toe propere kleding mee betalen en avondjes uit – wat bijna een verplichting is – maar dan zat mijn budget er echt wel op. Dit was mijn enige oplossing”, aldus Reay aan The Guardian.

Toch vindt Reay dat hij van geluk mag spreken. “Ik besef echt wel dat de carrière die ik gekozen heb ervoor zorgt dat ik moest leven hoe ik leefde, dat ik misschien op een andere manier of in een andere job wél was rondgekomen. Maar kijk, ik heb voor een bijzonder beroep gekozen, dus ging ik ook voor een euh, bijzondere oplossing voor mijn geldproblemen.”

Sinds vorige zomer is Mark niet meer dakloos. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content