Onderzoek naar werkomstandigheden bij online retailer Asos

© -

Nadat enkele (voormalige)medewerkers van het Asos-warehouse hun beklag deden bij Buzzfeed News, zegt het Britse parlement de werkomstandigheden van de populaire webwinkel te onderzoeken.

Buzzfeed News bracht vorige week naar buiten dat mensen, tewerkgesteld in het Asos verdeelcentrum van Barnsley, ‘behandeld werden als machines’. De grote Britse moderetailer is één van de populairste webshops ter wereld die aan een verschroeiend tempo nieuwe items shoot en in het digitale winkelraam plaatst (volgens een Elle reportage zo’n 4000 stuks per week) en aan een even verschroeiend tempo de verkochte kledingstukken uitzoekt en richting hun nieuwe eigenaars verscheept.

Het tempo ligt er zodanig hoog dat, zo meldt Buzzfeed News, dat medewerkers toiletbezoeken ontzegd worden en ze niet mogen pauzeren om bijvoorbeeld wat water te drinken. Journalisten van het digitale nieuwsplatform voerden een drie maanden durend onderzoek uit naar de modegigant waarin woorden als ‘uitbuiting’, ‘onrealistische eisen’ en ‘problemen met het uitbetalen van lonen’ van de pagina springen.

Parlementslid Iain Wright liet optekenen dat hij de bevindingen van Buzzfeed ‘deprimerend herkenbaar’ vond en dat de regering de werkomstandigheden bij Asos zal onderzoeken. Deze maatregel maakt deel uit van een groter onderzoek dat ook BHS en Sports Direct onder de loep zal nemen – voorlopig wordt Asos dus nog niet geviseerd.

De Britse retailer heeft ondertussen op het nieuws gereageerd en noemt het artikel van Buzzfeed ‘misleidend, onnauwkeurig en gebaseerd op oude informatie’. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content