Nog wat uitstel voor het Louvre Abu Dhabi

© BELGAIMAGE

Hét grote museumproject van de Arabische wereld, het Louvre Abu Dhabi loopt opnieuw vertraging op en opent pas eind 2017 in plaats van 2012, zoals oorspronkelijk gesteld.

Het Saadiyat eiland project wordt de blikvanger van Abu Dhabi. In 2007 werd besloten om er enkele topmusea te huisvesten, waaronder een dependance van het Louvre. Daarin zouden zowel kunstwerken uit de collectie van het Louvre als van het Musée d’Orsay en het kasteel van Versailles in bruikleen worden gegeven voor 30 jaar. Het project wordt als het eerste universele museum van de Arabische wereld beschouwd.

Het startschot werd nog gegeven onder president Nicolas Sarkozy, in 2007. De afwerking van het Louvre Abu Dhabi was voorzien in 2012, maar werd steeds uitgesteld. Zopas bracht de Franse president François Hollande er een bezoek. Hij had gehoopt om deze muzentempel ooit zelf te kunnen openen, maar nu werd de opening opnieuw uitgesteld, tot eind 2017.

Gebouw van Jean Nouvel

Het imposante gebouw van architect Jean Nouvel is wel bijna afgewerkt. Momenteel wordt er aan de inrichting gewerkt. Nadat de airco op punt zal zijn gesteld – ginds is dit niet onbelangrijk – in het begin van 2017, wordt het museum langzaam ‘gevuld’.

Ook de andere projecten van het museumeiland dat de trekpleister moet worden van Abu Dhabi, lopen vertraging op. Zo werd er nog niet begonnen aan het Guggenheimmuseum. In de loop van 2018 moet het Saadiyat eiland ongeveer klaar zijn, want men bouwt er ook hotels, grote woningen, golfbanen en een grote jachthaven. (PSW).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content