Nog steeds weinig vrouwelijke topmanagers in Amerikaanse mode-industrie

Uit een lijst van WWD met de best verdienende bestuursleden van de mode-industrie blijkt dat de modesector een lucratieve, maar nog steeds heel mannelijke business is.

Women’s wear Daily stelde een lijst op van de best verdienende bedrijfsleiders in het Amerikaanse modecircuit, waaruit bleek dat de modesector een lucratieve, maar nog steeds heel mannelijke business is. Van de 67 bedrijfsleiders die meer dan 5 miljoen dollar per jaar verdienen zijn er slechts 6 van het vrouwelijke geslacht. De hoge lonen van topmanagers is niet alleen hier in Europa een heikel punt. Ook in de Verenigde Staten woedt het onderwerp welig, nu huidig president Barak Obama zijn tegenstander Mitt Romney zijn hoge loon als voorzitter van het investeringsfonds Bain Capital verwijt. Geen slechte zet, zo aan het dessertbuffet van de Occupy Wallstreetbeweging die ook kritiek had op de hoge lonen van bestuursleden van grote modebedrijven.

Als gevolg daarvan heeft Women’s Wear Daily de lonen van de bedrijfsleiders van de grootste beursgenoteerde Amerikaanse modebedrijven onder de loep genomen. Maar liefst 67 van hen verdienden meer dan 5 miljoen dollar het afgelopen jaar, waar u gerust nog een heleboel papierwerk (aandelen en opties) aan toe mag voegen.

De top-verdiener is J.C. Penney CEO Ron Johnson, die zo’n 52.3 miljoen dollar op zijn bankrekening zag verschijnen. Hoewel deze hoge lonen een gevoelige snaar raken (ze zijn in vergelijking met 2010 met maar liefst 30% gestegen) is er een andere opvallende trend in de lijst die ons evenveel zorgen baart: de magere vertegenwoordiging van vrouwen in de lijst.

Slechts 6 van de 67 goedverdienende Amerikaanse modemoguls is een vrouw en geen van hen komt voor in de top tien of zelfs maar top twintig. De eerste vrouw die we tegenkomen is Jackwyn Nemerov, bestuurslid bij Ralph Lauren en vorig jaar goed voor 12 miljoen dollar wat haar een 21e plaats opleverde. Carol Meyrowitz (TJX Cos, 25e plaats met 11 miljoen), Kay Krill (Ann Inc, 28e plaats met 10 miljoen), Sharen Turney (Victoria’s Secret, 38e plaats met 9,5 miljoen), Peggy Eskenasi (Kohl’s, 51e plaats met 6 miljoen) en Kathryn Tesija (Target, 55e plaats met 6 miljoen) vervolledigen het lijstje.

Zonder er doekjes om te winden is de loonkloof tussen het best verdienende mannelijke bestuurslid en het best verdienende vrouwelijke bestuurslid in de lijst goed voor maar liefst 40 miljoen dollar. Volgens Terre Simpson van aanwervingsbedrijf Simpson Associates, dat verschillende grote overstappen van CEO’s en andere bedrijfsleiders coördineert, zal die kloof in de loop van de jaren echter wel verkleinen. “De meeste CEO’s zijn veertig of ouder. die generaties zijn nog anders grootgebracht, waar er het verschil tussen man en vrouw duidelijk ingepeperd werd”, aldus Simpson. “Wij als meisje moesten ons leren gedragen, we mochten niet groots denken of risico’s nemen, dingen die een CEO net wel moet kunnen. Het was een andere wereld, die nu gelukkig veranderd is.”

Over tien jaar maken wij alvast weer een afspraak met het onderzoeksteam van WWD, in de hoop dat de top tien een beetje meer oestrogeen heeft gekregen. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content