Nieuwe kunstgalerij in Brussel wordt hedendaags kunstkabinet

© Piano Nobile Gallery

Op de bel-etage, de piano nobile, van een stijlvol Brussels herenhuis opent een originele galerie de deuren. Meer kunstkabinet dan art gallery, want de Piano Nobile Gallery combineert toegepaste kunst met design en fotografie.

Geen tien jaar geleden leek de toegepaste kunst verdwenen, opgeslokt door design. Ontwerpers werkten nog zelden met de handen en dachten meteen aan grootschalige productie. Een hele generatie designers kwam zelfs het atelier nog amper in en keek neer op de ambachtslui die toegepaste kunst produceerden. Maar die tijd is helemaal voorbij, de ‘crafts’ zijn weer in, handwerk is ’top’. Nu krijgen de keramiekkunstenaars, glasblazers en meubelmakers weer alle aandacht.

Verschillende disciplines

De initiatiefnemers Lise Coirier (bekend van Pro Materia, TL Magazine en Glass is Tomorrow) en haar echtgenoot Gian Giuseppe Simeone, beiden kunsthistorici, zijn al jaren internationaal actief rond architectuur en design. Ze maken van hun gloednieuwe galerie een hedendaags kunstkabinet waarin ze verschillende disciplines met elkaar verweven.

Hun eerste expo draait rond de ‘Post Natural History’ van de Franse kunstenaar Vincent Fournier die ons ’toekomstige’ wezens laat zien. Voor zijn wetenschappelijk museum mixt hij fictie met realiteit.

De nieuwe galerie wordt ingericht door ontwerper Michel Penneman, auteur van onder meer Thewhitehotel, de Zoom, de Pantone en de Vintage in Brussel, in samenwerking met designers Nathalie Dewez, Kaspar Hamacher en Nedda-El-Asmar. (PS)

De Piano Nobile Gallery opent op donderdag 20 april, Franz Merjaystraat 142 te Elsene. De eerste expo loopt van 20 april tot 11 september en is open van woensdag tot zaterdag. Info: www.pianonobilegallery.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content