Nieuw museum in Parijs: wandel de Verlichting binnen in musée Cognacq-Jay

© .

Op een amper 100 meter van het pas heropende Musée Picasso, heropende zonet nog een museum de deuren: het musée Cognacq-Jay.

Iedereen die graag wandelt in deze buurt heeft het statige Hotel Donon in de Rue Elzevir ooit gezien. Het ziet er van buiten uit als een renaissance kasteel, maar is van binnen een tempel van de Franse elegantie uit de 18de eeuw, de tijd van de Verlichting. De gefortuneerde stichter van La Samaritaine, Ernest Cognacq was dol op deze epoque en verzamelde dan ook schilderijen van beroemde meesters als Boucher, Fragonard, Canaletto en Reynolds, die hij samen met exquise objecten en meubels samenbracht in deze tempel. Hij had geen kinderen en schonk alles aan de gemeenschap.

Het museum was lang dicht en vroeg voor de herinrichting designer Christian Lacroix om even een hedendaagse swung aan de collectie te geven. Hij nodigde vermaarde en minder bekende kunstenaars uit voor zijn visie op de Verlichting. Lacroix voelt zich minder verleid door de elegantie van die tijd, dan door de vooruitstrevende ideeën en de wetenschappelijke vooruitgang die toen en vogue was. Het was ook de tijd van de Encyclopedisten. Lacroix oordeelt dat we de openheid van toen nodig hebben in ons tijdperk dat hij ietwat obscurantistisch vindt.

Kortom deze expo, tot 19 april, wordt nog een reden voor een weekendje Parijs. Info: www.cognacq-jay.paris.fr.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content