Nieuw museum in Jeruzalemkerk in Brugge

Op initiatief van de familie de Limburg Stirum, afstammelingen van de oorspronkelijke bouwheren, werd net naast de kerk een klein museum ingericht over de familie Adornes.

Brugge kreeg er zopas een nieuw museum bij, het Adornesmuseum in de prachtige Jeruzalemkerk.

Op initiatief van de familie de Limburg Stirum, afstammelingen van de oorspronkelijke bouwheren, werd net naast de kerk een klein museum ingericht over de familie Adornes. Deze bijzondere middeleeuwse site wordt nu trouwens gerenoveerd.

De kerk was wel al eerder te bezoeken, maar je kreeg er amper uitleg over de familie Adornes die zich in de 13de eeuw vanuit Genua in Brugge vestigde. Het waren twee telgen uit dit geslacht die na een pelgrimstocht naar Jeruzalem de opdracht gaven voor de bouw van deze bijzondere kerk, een verkleinde versie van de kerk van het Heilige Graf. Het gebouw is niet alleen bouwhistorisch een unicum in West-Europa, het is ook een van de trekpleisters van de stad.

Het monument ligt buiten de klassieke toeristische route in een pittoreske woonwijk en ontsnapt daardoor wat aan de aandacht van het grote publiek. Het is zeker een must voor liefhebbers van de middeleeuwse cultuur om hier even halt te houden. Het Adornesmusem wordt later verder uitgebreid met meer lokalen en een middeleeuwse kruidentuin.

Het museum is dagelijks toegankelijk.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content