Niels Peeraer wint Knack Weekendprijs 2011

© catwalkpictures

Modestudent Niels Peeraer mag zijn afstudeercollectie tonen in de Knack Weekend special ‘Mode, dit is Belgisch’ van 31 augustus 2011.

Vanmiddag ging in Antwerpen de proclamatie door van de 7 laatstejaarsstudenten van de afdeling mode van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, ook wel Modeacademie genaamd. Traditiegetrouw reikt Knack Weekend op dat moment zijn jaarlijkse Knack Weekendprijs uit. Daarmee bekroont onze redactie een beloftevolle student met een professionele modeshoot en interview in onze najaarsspecial ‘Mode, dit is Belgisch’.

Japanse popcultuur Belg Niels Peeraer overtuigde ons met poëzie. Het beeld dat hij neerzette had zijn roots in de Japanse popcultuur – manga cartoons, Hello Kitty, lollypopkleurtjes. Roze couturejasjes, een bruidje met een denkbeeldige bruidegom, een droevig blauwe kwal als handtasje, strikjes en naaktkleurige tenues: Peeraer liet zijn vakmanschap in vele vormen zien.

Man en vrouw Hij gebruikte voor het defilémoment Aziatische jongens, die vorig jaar tijdens zijn derde studiejaar ook al zijn seksuele ledercollectie showden. Voor Peeraer zijn de grenzen tussen man en vrouw veel zachter, daarvan getuigt ook zijn eigen garderobe en eigenzinnige look.

“Ik denk niet dat België klaar is voor wat ik maak”, lacht Peeraer. “Vorig jaar was ik op reis in Japan en daar klopte alles voor mij. Ik werd er geapprecieerd, ongeacht in welke kleding ik over straat liep.”

Peeraer sleepte tijdens zijn studies al een aantal prijzen binnen. Hij eindigde als finalist tijdens de modewedstrijd ITS #9 in Triëste, zijn derdejaarscollectie kreeg de prijs voor meest innoverende collectie van Anne Chapelle (de zakenvrouw achter Ann Demeulemeester en Haider Ackermann) en binnenkort brengt het Belgische lederwarenhuis Delvaux een handtas van Peeraer uit in beperkte oplage. Hijzelf vertrekt richting Parijs voor een stage.

Andere prijzenOok enkele andere onderscheidingen werden zaterdagmiddag uitgereikt. En-Ya Vandenhende ontving de Feeling prijs (1250 euro en een stage bij Essentiel), Jantine Van Peski de Miele prijs (deelname aan Miele Catwalk in september) en de prijs van modeblogster Diane Pernet. Verder werd Yusuke Hotchi geëerd met de prijs van Christine Mathys (2500 euro), de overleden mede-oprichster van de nv Dries Van Noten.

Niels Peeraer won naast de Knack Weekendprijs ook nog de MoMu-onderscheiding (expositie in MoMu galerij), de FFI & Movex prijs (500 euro en 3-daagse tour met workshops in Andalusië) en de prijs van de Antwerpse concept store Ra 13 (500 euro en collectievoorstelling tijdens de Parijse showroom).

Bekijk alle beelden van de eindejaarscollectie van Niels Peeraer op Catwalk Weekend.

Elke Lahousse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content