New York: Retro-mix en de eerste kolonisten

Marc by Marc Jacobs mixte de jaren veertig met de jaren zeventig. Rodarte haalde zijn inspiratie bij de eerste kolonisten.

De New York Armory, waarMarc Jacobs gisteren zijn prêt-à-portercollectie voor de winter van 2011 presenteerde, was een dag later weer ontdaan van alle glitter voor de voorstelling van zijn tweede lijn, Marc by Marc Jacobs. Marc by Marc Jacobs viert al zijn tiende verjaardag en verkoopt goed. Het label is minder duur en maakte Jacobs ook bij het jonge publiek gegeerd. De ontwerper hoedt er zich ook voor er geen verwaterde versie van zijn hoofdlijn van te maken.

Dit seizoen borduurde hij voort op de retro-stijl, maar bijzonder was dat hij de jaren veertig (die in zijn wintercollectie van vorig jaar zat) mixte met de sensuele seventies (die hij verwerkte in zijn zomercollectie 2011). Het resultaat was een wat stijvere, nerdy versie van de jaren zeventig look. Voor de dames betekende dat elegante blouses en jurken die zowat alles aan de verbeelding overlieten. De kleren, in bruine en oranje herfsttinten, waren niet onsexy, maar wel volwassen. Bij de mannen domineerden tweed pakken. Zin voor maturiteit en gevoeligheid vormde de rode draad doorheen de collecties, wat vroeger niet altijd tot Jacobs prioriteiten behoorde.

Rodarte blijft zijn mystieke reis in en rond de natuur verderzetten. De zussen Mulleavy haalden hun inspiratie duidelijk bij het platteland en de eerste kolonisten. Beige overheerste en de wollen, soms lange jurken, de schorten over A-lijn rokken, het volkse haak-en borduurwerk en het textiel met paardenhaar riepen onmiskenbaar de sfeer van de prairie op. Over de enkellange jurken werden even lange mantels gedragen en vele silhouetten hadden vooraan een gekruist motief, net zoals vorig seizoen. Ook broeken met hoge taille en de mix van materialen zijn een blijver bij Rodarte.


Ann Heylens.

Bekijk alle defilés op Catwalk Weekend.

Bron: vogue.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content