New York Fashion Week wordt stilaan meer divers, maar er is nog veel werk

Chromat © Facebook

Diversiteit, zowel in huidskleur als maten, blijft een probleem in de modewereld. Toch lijkt het de goede kant op te gaan. Tijdens de NYFW was 71.6 procent van de modellen blank. Vorig seizoen had 75.5 procent van de modellen een blanke huidskleur. We zien dus een lichte stijging.

The Fashion Spot stelt na iedere modemaand een rapport op waarin ze nagaan hoe het gesteld is met de diversiteit op de catwalks. Dit seizoen namen ze 143 show tijdens New York Fashion Week onder de loep. The Fashion Spot ontdekte dat er iets meer modellen met een andere huidskleur dan blank op de catwalk verschenen dan tijdens de vorige seizoenen.

Ze telden 28.4 procent modellen met een andere huidskleur. Tijdens de shows van FW15 was dat nog maar 24.4 procent en tijdens de shows van SS15 slechts 20.9 procent. Ze zagen vooral een stijging in de boekingen van zwarte modellen.

Toch waren er ook shows waar amper of zelfs geen modellen van andere herkomst meeliepen. Erin Fetherston werkte enkel met blanke modellen en Pamella Roland koos voor slechts één niet blank model. Monique Lhuillier werkte met 21 blanke modellen en één Aziatisch model.

Gelukkig waren er ook labels die het goede voorbeeld gaven. Chromat staat met stip op één als het gaat om diversiteit dit seizoen. Veertien van de twintig modellen hadden een andere huidskleur en er liepen twee plus-size modellen mee in de show. Ook Tracy Reese en Sophie Theallet verdienen een pluim. Zij kozen voor zestig procent modellen van andere origine. Kanye West krijgt een eerbare vermelding van The Fashion Spot, maar aangezien niet alle modellen die deel uitmaakten van zijn presentatie konden geïdentificeerd worden, konden ze zijn show niet opnemen in het rapport.

Wij juichten ook de volgende shows en initiatieven toe: het model met Down, Madeline Stuart, die meeliep tijdens de show van MODA; plus-size model Ashley Graham die haar eigen lingerielijn voorstelde; Marc Jacobs die Beth Ditto een plekje gaf in zijn show en de geheimzinnige ontwerper van Project Runway die koos voor een plus-size collectie. Er zijn kortom heel wat stappen in de goede richting gezet, nu blijft het wachten op de mainstream namen om diversiteit te omarmen. Eén zwaluw maakt immers de lente niet. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content