New York Fashion Week: ontwerpers onthullen inspiratie

© epa

Enkele ontwerpers die straks hun modellen over de catwalk van het Lincoln Center sturen gaven alvast een deel van hun inspiratiebronnen prijs.

Jawel, de eerste modellen moeten nog over de catwalk schrijden , maar de redactrices van StyleIte wisten toch al hun gemanicuurde klauwen in schetsen, moodboards en inspirationele quotes te zetten van enkele designers die straks hun modellen over de catwalk zullen sturen.

Misschien dat volgende beschrijvingen u kunnen helpen te doen gokken wat de kleuren, materialen en vormen van SS2013 zullen zijn, het is eens wat anders dan gokken wie de wereldbeker wint.

Rebecca Minkoff’s collectie zou een knipoog bevatten naar de iconische Amerikaanse fotograaf Slim Aarons, die in de jaren zestig en zeventig verschillende zonnebadende socialites en jet-setters op een zeer glamoureuze manier wist vast te leggen. Wij gokken dus op crochet, wijd uitlopende broeken en hotpants en kunstige badpakken en bikini’s die dienst doen als top. En hoeden, laat ons de hoeden niet vergeten!

Nicole Miller werd naar eigen zeggen gegrepen door de natuur, futurisme en science fiction tijdens het ontwerpen van haar SS13 collectie. Wij zien voor het decor alvast een kruising tussen Narnia en de Millennium Falcon.

Tracy Reese was dan weer geraakt door de rijke tinten in de landschappen van david Hockney en focust dus vooral op verschillende tinten bos- en grasgroen, aangevuld met rivierblauw, lila, mandarijn (niet opnieuw!) en neutrale kleuren. Reese heeft vormelijk veel met tegenstellingen gespeeld zegt ze. “Organisch ontmoet technisch, zacht ontmoet gestructureerd en sportief ontmoet vrouwelijk om het geheel een verfrissende en verrassende toets te geven.”

Kimberly Ovitz dan. Zij legde een hele spirituele reis af, geruggesteund door de Kazachstaanse performance artist Almagul Menlibayeva die al jaren op zoek is naar zijn eigen mythologie op basis van bepaalde rituelen. Ovitz verwerkte de nomadische levensstijl van Menlibayeva in haar collectie door te werken met lagen, ruwe afwerkingen en drapages . Ze hield het naar eigen zeggen wel modern door verrassende scherpe geometische lijnen, abstracte patronen en macramé details. Wie had gedacht dat de Kazachstaanse cultuur de modewereld meer dan een fluoriscerende zwemslip zou bijbrengen!

Philippe en David Blond van The Blonds vertelden aan StyleIte dat het “allemaal rond Glamour met hoofdletter G” draait. Ze voegden er nog aan toe dat hun modellen zullen schitteren als de zee. Wij houden onze vingers gekruist, want als zeemeerminrokken komende zomer echt een ding zullen worden moeten we nù al beginnen lijnen.

Pamella DeVos van Pamella Roland vond inspiratie in het werk van Amerikaans kunstenaar Ellsworth Kelly, beroemd om zijn zwart-wit schilderijen met rechte harde lijnen die zelfs in hun stuursheid nog een zeker harmonieus patroon weten te vormen. Moeilijk, deze. Mantelpakjes? Opnieuw brede schouders? Een veilige print?

Daisy Fuentes ging naar Ibiza en kwam terug met een hoofd vol ideeën voor haar SS13 collectie. Denk een vleugje Spaanse gypsy met een soort chique hippie beach stijl die omarmt wordt door Europese jet-setters. Wij kennen een Olsen zusje dat in de wolken zal zijn.

Elisa Miller van Calypso St. Barth vond dan weer haar muze in de stad Marrakech, waar rijke kleuren en patronen de hoofdrol spelen. Ze speelt open kaart met warme kleuren als koraal, oranje en donkergroen die afgekoeld worden met wit, zilver en donkerblauw.

Angel Sanchez vulde zijn tekenblok na het zien van de Rafael Barrios tentoonstelling op Park Avenue. De geometrische vormen die boven de bloembedden hingen zetten hem aan het denken. Met zijn SS13 probeert hij een evenwicht te vinden tussen geometrie en vrouwelijkheid en tracht hij met exacte lijnen toch een etherisch effect te creëren. ‘Spesjaal’.

Ann Yee werd gebombardeerd met pech toen een brand haar archief en atelier vernietigde.Ze begon na te denken over de kracht van het weer en de natuur, en hoe bijvoorbeeld water van liefelijk en rustgevend naar hard en verzwelgend kan gaan. Dit alles wist ze naar eigen zeggen te vertalen in haar verse zomercollectie, waarin wij hopelijk geen oliejekkers zullen terugvinden.

Norisol Ferrari vond tenslotte de vormen van Marilyn Monroe, Rita Hayworth en Rita Moreno bijzonder interessant. Wij ook, maar laten we die zandlopervormende peplum asjeblieft even opbergen tot 2018. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content