New York Fashion Week: deel 1

N.Y. FASHION WEEK: SCEPSIS BIJ START MODEWEEK

Gisteren ging in New York de modeweek van start. Tot 20 februari stellen voornamelijk Amerikaanse labels en ontwerpers er hun collecties voor het winterseizoen voor, van Zac Posen en Tommy Hilfiger tot “onze” Diane Von Furstenberg.

Het evenement komt geen moment te vroeg, zo liet de receptioniste aan de balie van het SoHo Grand Hotel me gisteren verstaan. New York kan de opwinding gerust gebruiken, nu de recessie ook de Big Apple zichtbaar treft. Zo staat nogal wat kantoorruimte leeg (waarbij slimme Chinezen van de situatie gebruik maken om vastgoed op te kopen), klaagt de horeca steen en been en zijn vooral kleinere winkels sinds kort “out of business”.

Waar u ook gaat in New York dezer dagen, de economische en financiƃ”le problemen zijn tegenwoordig een populair gespreksonderwerp. Duizenden New Yorkers verloren dan ook al hun baan. “Geen enkele sector blijft gespaard”, benadrukt een kennis uit Queens. De voormalige IT-werknemer van de New York Library werd eind januari ontslagen. “Misschien vertrek ik over enkele weken wel naar Berlijn of Frankrijk, dan zweet ik de recessie daar wel uit.”

Volgens burgemeester Michael R. Bloombergs is de modesector alleen al goed voor meer dan 175000 banen in New York, en voor ongeveer 10 miljard dollar aan maandelijkse salarissen. Maar ook daar vallen klappen. Berichten uit de Amerikaanse kledingsector maakten de voorbije dagen eens te meer duidelijk dat de modewereld de problemen allesbehalve kan negeren. Bij GAP zakte de omzet vorige maand met twintig procent, en bij Abercrombie & Fitch bedroeg de terugval zelfs meer dan zestig procent. Ook department stores als Saks Fifth Avenue kwamen de voorbije maanden vooral in het nieuws met negatieve cijfers en ontslagen in het werknemersbestand.

Alhoewel de lokale media het evenement tot nog toe koeltjes lijken te onthalen, kijken analysten dan ook met meer dan gewone belangstelling naar de New Yorkse modeweek. Hoe reageren de ontwerpers en labels, en levert dat hier en daar misschien een sterk statement of signaal op? Of gaat uiteindelijk Barack Obama weer met de aandacht lopen? Het leger Amerikaanse journalisten op en rond Bryant Park, het hart van de New Yorkse modeweek, zal het aantal zwarte modellen op de catwalk alvast nauwkeurig tellen.

Later vandaag leest u hier het verslag van de Lacoste-show – toch als ik er zo meteen in slaag om een taxi te kapen.

Door Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content