New York: Een vleugje Midden-Oosten bij Oscar de la Renta

Oscar de la Renta zat bij het ontwerpen met zijn hoofd in het Midden-Oosten. Michael Kors vierde zijn dertigste verjaardag en Proenza Schouler verkende de Amerikaanse geschiedenis.

De modewereld is gebiologeerd door jeugd. Hoe er jonger uitzien en jonger kleden is van kapitaal belang in de sector. Oscar de la Renta is een ontwerper die gelukkig de meer mature vrouw met goede smaak en blik op de wereld weet te appreciëren. Zijn creaties zouden als een tang op een varken slaan in nightclubs met beatmuziek. Hij tekent, en dat heeft hij altijd gedaan, voor de Upper East Side van Manhattan.

Op de catwalk bij de la Renta zie je dan ook geen patchwork poncho’s. De la Renta zat bij het ontwerpen van zijn wintercollectie met zijn hoofd in het exotische Midden-Oosten. Hij legt de nadruk op complexe, dikke geweven jasjes en rokken en pareljurken die recht uit Marokkaanse Riads afkomstig lijken, afgewerkt met luxueuze bonten mutsen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er veel Arabische patronen en flashy goudkleurige en zilveren details te zien waren. Zijn avondjurken zijn scherper en slanker gesneden dan gewoonlijk. Tot zijn classy fans kan de la Renta alleszins Oscar-genomineerde Nathalie Portman rekenen. Haar styliste, Kate Young, zat front row.

Een mix van ‘sportieve’ decadentie en pragmatische glamour’ wordt de winter-en herfstcollectie 2011-2012 van Michael Kors omschreven. Om zijn dertigste verjaardag in het vak te vieren, was ook zijn publiek uitermate glamoureus. Op de spectaculaire front row: Michael Douglas en Catherine Zeta-Jones, Angelica Huston en Bette Midler.

Lange, slanke monochrome lijnen – de belichaming van Kors’ ‘elegante athletisme’ – namen de catwalk in op een seventies soundtrack. Door de scherpe snit en de vloeiende seventies drapages ontstond een nieuw wintersilhouet: elegant maar toch makkelijk. Als een terugblik op zijn drie decennia stuurde Kors ook enkele heruitgaves van zijn ‘greatest hits’ de runway op, zoals de broekpakken of jersey blouson-jurken met hoge taille.

Proenza Schouler is een label dat bekend staat voor het overbruggen van conventie en innovatie. En voor komend winterseizoen legde design duo Jack McCollough en Lazaro Hernandez sterk de nadruk op textiel en complexe technieken in een collectie die eruit zag als een geschiedenisles in Amerikaanse kunst en ambachten.

“Vorig jaar gingen we op reis naar het westen. We huurden een auto in Santa Fe en reden naar New Mexico, Utah en Wyoming”, aldus McColloug backstage na de show. “De ervaring wekte onze interesse in native Amerikaanse cultuur, zijn textiel, kunst en ambachtswerk”.

Vertaald naar de collectie leverde dat grafische combinaties van gesatureerde kleuren tegen een zwarte achtergrond op, macramé-rokken, handgeschilderde prints, veelkleurige geborduurde jacquard jurken en door Navajo-indianen geïnspireerde patronen.

Ann Heylens.

Bekijk alle defilés in New York op Catwalk Weekend.

Bron: vogue.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content