New York: Een vernieuwde Hilfiger en Obama’s favorieten

Tommy Hilfiger zorgde voor een stijlbreuk. En er werd uitgekeken naar Jason Wu en Thakoon.

Wie het merk Tommy Hilfiger een beetje volgt, weet dat het de laatste jaren nogal de ‘preppy’ (stijl van traditionele upperclass jongeren) toer op ging. Maar Hilfiger presenteerde zondagavond in New York een radicaal andere en onverwacht opwindende visie. Hij bleek zijn label compleet te hebben geherdefinieerd. Levendige kleurpaletten, blazers en wijdgesneden broeken brachten onmiddellijk een soort relaxte seventies rock ’n roll energie teweeg, zo ver weg als maar zijn kan van de klassieke (angelsaksische) universiteitsstijl. Een trend die Hilfiger ook oppikte zijn de bontjasjes-en mantels en niet onbelangrijk: de poncho’s, die een duidelijke trend vormen dit seizoen. Ook impressionant waren zijn maxijurken (opnieuw gecomibineerd met poncho’s). De show van Hilfiger bewees eens te meer dat mode niet statisch is.

In het Plaza Hotel in New York kalmeerde een klassieke piano-soundtrack het ongeduldige publiek dat wachtte op de presentatie van Thakoon, een van Michelle Obama’s favorieten. Gedurfde kleuren en volumes zetten meteen de toon van een collectie die Afrikaans tribale prints mengde met klassieke Schotse ruiten en sportieve streetwearelementen met verfijnde snit. Het multi-culturele opzet en de uitzonderlijke prints en materialen vormden de rode draad doorheen de hele collectie en deden denken aan Dries Van Noten.

Donna Karans look voor de herfst en winter van 2011-2012 is een studie van grafische lijnen, punchy en contrasterende kleuren. Ze werd gepresenteerd in het licht van de fluorescerende installatie tegen de muur die de zin “Something New York” vormde.

Sinds Michelle Obama Jason Wu onder de spotlights bracht, wordt er tijdens de New York Fashion Week erg uitgekeken naar zijn collectie. Opulente vergulde spiegels en gigantische kandelaars decoreerden deze keer de catwalk. Niets minder dan het 25-jaar durende restauratieproces van Versailles vormde dan ook zijn inspiratiebron. En hij keerde met zijn collectie terug naar zijn handelsmerk: statige stedelijkheid en ongebreidelde elegantie. Wu ging kwistig tewerk met kanten borduurwerk op zwarte en witte jurken om daarna over te gaan in een reeks romantische juweeltinten en het kant te vervangen door swarovski-kristallen.

Ann Heylens.

Bekijk alle defilés in New York op Catwalk Weekend.

Bron: www.style.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content