Naomi Campbell: ‘Ik wist heel goed wat mijn huidskleur betekende voor mijn carrière’

© Reuters

Het wereldberoemde topmodel doet in haar eigen woorden haar verhaal aan The Guardian. Ze beschrijft hoe ze begon met modellenwerk in haar tienerjaren, hoe het was om Vladimir Poetin te ontmoeten, maar ook: hoe het is om als zwart model in de mode-industrie te werken. “Ik wist heel goed wat mijn huidskleur betekende voor mijn carrière: ik zou dubbel zo goed als de anderen moeten zijn.” Een fragment:

“Toen ik net begon als model werd ik voor bepaalde shows niet geboekt omdat mijn huid te donker was. Dat werd me ook gewoon gezegd. Ik was daar eigenlijk niet ondersteboven van. Als klein meisje liep ik al audities en castings af en toen begreep ik al heel goed wat mijn huidskleur betekende voor mijn carrière: ik zou extra mijn best moeten doen. Ik moest dubbel zo goed als de anderen zijn.”

In 1987 kreeg ik mijn eerste Britse Vogue cover, al weet je zoiets niet op voorhand. Tijdens de shoot zeggen ze je dat niet, ze zeggen dat ze zullen kijken of er ook een cover shot bij zit. Dat laat modellen natuurlijk extra hun best doen. Toen ik na de shoot naar de Vogue kantoren ging en zag dat mijn foto de cover had gehaald was ik erg onder de indruk. Ik keek naar de vorige covers aan de muur, met meisjes als Christy (Turlington) en Yasmin (Le Bon), en dacht ‘wow, en nu heb ik er eentje’.”

Naomi Campbell: 'Ik wist heel goed wat mijn huidskleur betekende voor mijn carrière'
© Vogue

Het jaar daarop sierde ik de junicover van de Italiaanse Vogue, een foto gemaakt door Steven Klein. Het was een heel lastige shoot, want de make-up artist had de foute kleur foundation bij. Ik weet niet goed wat voor meisje ze in haar stoel verwachtte die dag, maar het zorgde er wel voor dat ik eigenlijk ontevreden ben met die foto, omdat mijn échte huidskleur verstopt werd. Sinds die dag heb ik altijd mijn eigen foundation en poeder meegenomen naar een shoot.”

“Drie maanden later haalde ik de cover van de Franse Vogue – een droom voor mij, zeker omdat ze mij daar altijd zeiden dat een cover (voor een zwart model) onmogelijk was, ook al had ik al vaker in hun blad gestaan.

“Uiteindelijk hebben ze toch voor een foto van mij gekozen voor hun augustusnummer. Het was de eerste Franse Vogue met een zwart model op de cover. Ik ben blij dat ik op voorhand niet wist dat dit zo’n historische foto zou zijn, want dan had ik me nooit kunnen ontspannen.”

Naomi Campbell: 'Ik wist heel goed wat mijn huidskleur betekende voor mijn carrière'
© Vogue

“En dan eindelijk, in 1989, koos Anna Wintour van de Amerikaanse Vogue ervoor om mij op de cover van de September Issue te plaatsen. Het allerbelangrijkste en dikste nummer van het jaar. Dat was ontzettend stresserend voor ons beiden, omdat ik me toen heel goed bewust was van mijn pioniersrol als zwart model, en zij ook, omdat het haar eerste septembernummer als hoofdredacteur was. Ik denk dat ze behoorlijk wat te slikken heeft gekregen toen ze haar beslissing doorgaf aan de raad van bestuur, maar ik ben haar de rest van mijn leven dankbaar voor dat krachtig statement.”

via The Guardian. Lees het volledige verhaalhier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content