N.Y. FASHION WEEK: SCHOUDER AAN SCHOUDER

Wie er nog aan twijfelde dat de Obama’s wel degelijk hun drempel drukken op de modeweek in New York moest gisteravond zijn mening herzien. Het persbericht op de show van William Rast, het label dat Justin Timberlake enkele jaren geleden oprichtte met jeugdvriendin Trace Ayala, kon moeilijk misbegrepen worden: “New America is here, and with it, William Rast is embracing the renewed confidence and vision”.

Aan de organisatie van de show was nochtans niet al te veel visie te pas gekomen. Marc Jacobs opteerde voor zijn defil̩ van rebelse punkprinsessen in opwindende kleuren dan meteen voor een select publiek, bij William Rast waren vast dubbel zoveel mensen uitgenodigd als de tent in Bryant Park toeliet. Met als gevolg dat een gigantische groep mensen Рinclusief ondergetekende Рde show buiten op plasmaschermen mocht volgen, gezellig op een hoopje.

De collectie zelf had wel een duidelijke richting, met sexy lederen jacks en slanke jeans in een zeer lichte wassing, al was een déjà vu-gevoel nooit veraf. Helemaal on trend waren echter enkele denimhemden met een hoog jaren ’80-gevoel en de al even retro schoudervullingen, die gisteren ook door Marc Jacobs weer op de modekaart gezet werden.

De verleiding is groot om dat als een reactie op de economische malaise te interpreteren – maken Robocopschouders een mens niet eens zo zelfzeker? – al is het maar de vraag of ook de consument dat zo ziet. Per slot van rekening zijn we het nu al bijna twee decennia gewoon om die ondingen met de nodige argwaan en afkeer te bekijken.

Timberlake wordt volgende maand ook tot Amerika’s meest stijlvolle man uitgeroepen door GQ, onder meer omwille van zijn vermogen om trends als hoeden, driedelige pakken en slanke dasjes te lanceren.

Mr. Sexyback is overigens niet de enige popster die hier het mooie weer maakt: het voorbije weekend stelde ook Victoria Beckham “haar” nieuwe collectie voor in New York, en over die mengeling van sexy cocktailjurken en sportieve elementen wordt hier in de Verenigde Staten alles behalve meewarig gedaan. MTV-gezichten en new royalty – het blijven vaste ingrediÔnten van de Amerikaanse modewereld.

De volgende show op mijn programma – in BelgiÔis het dan ondertussen acht uur ’s avonds – is die van de Diesel Black Gold-lijn. Ik zal Ter Zake voor een keer niet hoeven te missen.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content