Mysterie van de dag: waarom staan de knoopjes van een mannen- en vrouwenhemd aan de andere kant?

© Foto (L) en foto (R) beiden Asos

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom staan de knoopjes van een mannen- en vrouwenhemd aan de andere kant?

Zij die al eens een mannenhemd over hun lichaam trokken voor het boyfriend-effect zullen er wel al mee geconfronteerd worden wanneer ze de knoopjes wilden dichtmaken: staan deze nu averechts?

Er bestaan verschillende theorieën over de reden waarom we onze kleding langs de andere kant sluiten. Zo is er de redelijk misantropische opvatting dat de kleding voor vrouwen werd ontworpen zodat dat ze zich met hun “inferieure” (lees: linker) hand moesten aankleden.

Een andere verklaring kan dan weer bij oorlogvoeren en geweld liggen: een standaard vechtpositie is namelijk je vijand recht voorwaarts aankijken met je linkerkant als schild. Wanneer iemand een hemd met een overlapping van links op rechts aanhad zorgde ervoor dat de vijand geen zwaard tussen de openstaande knoopjes kon steken.

Baby’s en paarden

Nog een theorie? Kinderen. Aangezien de meeste vrouwen rechtshandig zijn, houden vrouwen hun baby doorgaans op hun linkerarm, zodat hun rechterkant vrij is om bijvoorbeeld ook de knoopjes van haar hemd te openen om borstvoeding te geven. Ook paarden en de verschillende manier waarop mannen en vrouwen op de dieren reden zouden een oorzaak kunnen zijn: vrouwen zaten zijdelings in het zadel, naar rechts gedraaid, dus door de knopen op hun hemden en jurken aan de linkerzijde te plaatsen kwam er minder wind onder deze kledingstukken.

De meest aannemelijk uitleg dateert echter uit de Renaissance en het Victoriaanse tijdperk, waarin vrouwen ingewikkelde kleding hadden, bestaande uit verschillende lagen, haken en linten en dus aangekleed werden door dienstmeisjes: de sluitingen staan dus in spiegelbeeld, zodat deze bedienden hun lady makkelijk in haar outfit konden hijsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content