Mysterie van de dag: waarom dragen bruidsmeisjes traditioneel dezelfde jurk?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom dragen bruidsmeisjes traditioneel dezelfde jurk?

Als een koppel er vandaag voor kiest hun bruidsmeisjes en -jonkers in dezelfde outfit te hijsen, doen ze dat vermoedelijk vooral omdat het leuk staat op de foto (of omdat de bruid zich ervan wil vergewissen dat zij met haar prachtige witte jurk de mooiste van het feest zal zijn). Toch ligt een eeuwenoud gebruik aan de oorsprong van het uniform: vroeger waren de vrienden van het koppel lokvogels voor kwade geesten.

Klassieke Oudheid

Voor de oorsprong van het bruidsmeisjesuniform moeten we volgens Mental Floss terug naar de Klassieke Oudheid. Bruidsmeisjes Ć©n bruid droegen toen dezelfde outfit, zodat je twee keer moest kijken om de ware bruid uit de groep vrouwen te kunnen halen. Bij een mooie aangelegenheid loerden er namelijk altijd demonen om de hoek, al dan niet in de vorm van eerder door de bruid afgewezen mannen die hun jaloezie niet kunnen verkroppen.

Ook voor de bruidegom bleek het geen slecht idee op te gaan in de massa en dus begonnen trouwende koppels hun vrienden te kleden zodat ze op hen zouden lijken. Op die manier zou het koppel tenminste veilig zijn totdat ze hun geloften hadden afgelegd.

Victoriaanse tijd

In de Victoriaanse tijd begon de schrik voor demonen er wat uit te gaan en ontstond het idee dat de bruid voor Ć©Ć©n dag prinses mag zijn. Het uniform voor de ondergeschikten van Hare-Majesteit-Voor-Een-Dag komt echter wel nog regelmatig voor. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content