MoMu organiseert symposium Collecting Fashion

Sprekers geven hedendaagse kijk op het verzamelen, bewaren, onderzoeken en presenteren van modecollecties.

Donderdag 3 mei organiseert het ModeMuseum Collecting Fashion 2012. Op het symposium zullen verschillende sprekers een hedendaagse kijk geven op het verzamelen, bewaren, onderzoeken en presenteren van modecollecties. ’s Ochtends bijt specialiste in kostuumgeschiedenis Jacoba de Jonghe de spits af. Ze toont een selectie van haar eigen historische textielcollectie die de basis vormde van de tentoonstelling ‘Een leven in mode’, momenteel te bezichtigen in het ModeMuseum van Antwerpen. De collectie biedt een overzicht van de modeontwikkeling van 1770 tot 1940.

Bij het opzetten van dezelfde tentoonstelling bleek dat een aantal stukken uit de collectie van Jacoba de Jonghe dringend toe waren aan een conservatiebehandeling. Aan de hand van casestudies zal Kim Verkens een woordje uitleg geven bij de gemaakte ingrepen.

De volgende in rij is kunsthistorica Anne Verbrugge, die een lezing geeft over de erfgoedcollectie afkomstig uit het bezit van de familie Arenberg. De collectiestukken dateren uit de achttiende en negentiende eeuw en werden hergebruikt als toneelkostuum aan het einde van de negentiende eeuw in de priv├ętheaterzaal van het kasteel van Arenberg in Heverlee.

Na de lunch is het de beurt aan modehistorica Nele Bernheim. Zij geeft een lezing over het Brusselse modehuis Norine dat zich liet inspireren door de avant-garde kunst. Norine stond garant voor artistiek hoogstaande en vooruitstrevende ontwerpen en was lange tijd het enige Belgische modehuis dat niet klakkeloos kopieerde van haar concurrenten in Parijs.

Nele Bernheim wordt afgewisseld door Joanna Hashagen, kunsthistorica en curator van een textielcollectie, die in het midden van de negentiende eeuw werd samengesteld door de Engelse kunstverzamelaar John Bowes en zijn Franse vrouw. Met haar presentatie wil Joanna Hashagen inzicht bieden in de manier waarop de collectie in de galerij van ‘The Bowes Museum’ tentoongesteld, bestudeerd en ge├»nterpreteerd wordt.

Als voorlaatste spreker van de dag getuigt Janet Wood over de obstakels die zij als conservator van historische kledij ondervindt bij het tentoonstellen ervan. Zo wilt ze tijdens tentoonstellingen alleen kledij in de vitrines zien en geen acrylen paspoppen, die qua lichaamsvorm trouwens niet geschikt voor het tentoonstellen van historische kostuums.

Toen het modemuseum in Parijs in 2009 tijdelijk sloot wegens herstellingswerken, werd aangevangen met het restaureren van de aanwezige accessoirecollectie. Charlotte piot, hoofd van het preservatie- en restauratieteam in het Parijse modemuseum, sluit het symposium af met een lezing over de vooruitstrevende conservatie- en preservatiemethodes die er worden toegepast.

Aan het einde van de dag kunnen deelnemers een vrij bezoek brengen aan de tentoonstelling Een leven in Mode: Vrouwenkleding 1750-1950 uit de collectie van Jacoba de Jonghe. (JK)

Het symposium vindt plaats op 3 mei 2012 in de Gife-zaal van het Sint-Bernarduscentrum (Lombardenvest 23, 2000 Antwerpen) van 09.30 tot 17.00 uur.

De toegangsprijs bedraagt 25 euro voor studenten en 35 euro voor niet-studenten. Broodjeslunch en museumticket zijn inbegrepen.

Voor info en inschrijvingen kan men tot en met 27 april terecht bij Leen Borgmans (leen.borgmans@momu.be / +32 3 470 27 76).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content