MoMu brengt ode aan breiwerk

Vergeet oma aan het haardvuur met breinaalden in de hand. De expositie ‘ONTRAFEL. Tricot in de Mode’ vertelt het échte verhaal van breiwerk in de mode.

Vergeet oma aan het haardvuur met breinaalden in de hand. De expositie ‘ONTRAFEL. Tricot in de Mode’ vertelt het échte verhaal van breiwerk in de mode, en daarin gaat het net zo goed over prachtige kledingstukken als over vrouwenemancipatie.

Bij curatoren Karen Van Godtsenhoven en Emmanuelle Dirix groeide het besef dat breiwerk altijd een prominente rol gespeeld heeft in de geschiedenis van de mode. “Hoewel knitwear tegenwoordig opnieuw heel populair is bij jonge designers en zelfs tieners op straat, is het nooit echt verdwenen uit het modebeeld”, zeggen Dirix en Van Godtsenhoven. Uit die gedachtengang groeide het idee voor een soort hommage-expo.

De tentoonstelling etaleert verrukkelijke ontwerpen van onder meer Sandra Backlund en Maison Martin Margiela, maar schenkt evenzeer aandacht aan de emanciperende rol van de warme textielsoort. Zo waren de eerste eendelige damesbadpakken vervaardigd uit wol – stel je voor – en zagen vooruitstrevende vrouwen in de jaren ’60 de lichaamsaanpassende tricot jurkjes als hét geschikte uniform.

Op het einde van de expo gaat het breiwerk zelfs de concurrentiestrijd aan met kant, een stof die vaak als hoogstaander wordt beschouwd door de intensievere bewerking. Ontwerpen met gaten en scheuren in van Ann Demeulemeester en Bruno Pieters leggen de nadruk op de delicaatheid van tricot.

Wollen buizen

De Rotterdamse ontwerper Bauke Knottnerus creëerde enkele unieke stukken voor de scenografie, waaronder een zitelement bestaande uit 2 kilometer lange wollen buizen. Ook het Oost-Vlaamse familiebedrijf Cousy zorgde voor het nodige breiwerk in de expositie. Een detail van een gehaakte jurk van Christian Wijnants werd veelvuldig gekopieerd en als muurbehang gebruikt.

‘ONTRAFEL. Tricot in de Mode’, een samenwerking van het Antwerpse Modemuseum (MoMu) en het keurmerk Woolmark, loopt van 16 maart tot 14 augustus.

Vincent Fobelets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content