Modieuze bruiden kiezen voor…zwart

Zwart blijkt nu ook de kleur die bruiden kiezen voor hun grote dag.

Normaal gezien zijn ze voorbehouden voor chique cocktail party’s of … inderdaad, voor begrafenissen. Maar zwart blijkt nu ook de kleur die bruiden kiezen voor hun grote dag. En diegenen die zich niet helemaal in het zwart durven hullen, kiezen vaak voor zwarte details, zo bericht The Daily Mail.

Strakzittende jurken zijn bovendien populairder dan echte Sissi-jurken. Dat en de keuze van de kleur zou te maken hebben met het feit dat vrouwen hun bruidsjurk liefst van al ook nadien nog willen dragen, eventueel voor een avondje uit. Ook het Belgische bruidsmerk Linea Raffaëlli heeft voor 2010 trouwens heel wat zwart in zijn collectie zitten.

De trend is eigenlijk niet zo bizar. Tot de negentiende eeuw droegen bruiden alle kleuren. Ze kozen voor hun huwelijk gewoon hun beste jurk uit in plaats van een nieuwe te kopen. Maar sinds Queen Victoria een wit zijden exemplaar droeg om in 1840 met Albert te trouwen, werd de kleur die puurheid symboliseert de norm voor bruiden. Hoewel in Spanje een zwarte bruidsjurk nog altijd betekent dat de bruid haar echtgenoot tot de dood trouw blijft.

Actrice Sarah Jessica Parker kwam trouwens in 1997 al op het idee om in het zwart haar ja-woord te geven aan Matthew Broderick. Ze vreesde dat ze met een witte jurk te veel de aandacht zou trekken, zo verklaarde ze. Maar later gaf ze toe dat ze eigenlijk spijt had van haar keuze.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content