Modewinkels herhalen oproep om solden uit te stellen: ‘Honderden zaken op het spel’

© Getty

De vraag om de zomersolden uit te stellen, klinkt steeds luider. Vrijdag zijn het bijna tachtig Belgische modespelers, van Bristol over JBC tot Ann Demeulemeester en Natan, die samen de overheid oproepen om op die vraag in te gaan en zo ‘honderden faillissementen en duizenden ontslagen te vermijden’.

‘Willen we onze sector van de ondergang redden, moeten we de huidige soldenwetgeving nu aanpassen’, zeggen Mimi Lamote, CEO van Mayerline, en Peter Perquy, CEO van Terre Bleu, Gigue en Zilton. Zij treden op als spreekbuis voor de modesector. In een open brief vragen ze een onderhoud met premier Sophie Wilmès en minister van Werk en Economie Nathalie Muylle. De brief werd ondertekend door 78 Belgische modespelers (lingerie, lederwaren, schoenen …), zoals Ambiorix, Bel&Bo, Brantano, Natan, Prima Donna, S.Oliver en Van de Velde.

Concreet pleiten de ondertekenaars ervoor dat de solden ten vroegste op 1 augustus zouden beginnen. De zogenoemde fluistersolden en koppelverkoop zouden worden afgeschaft en vervangen door een sperperiode die begint vanaf het moment dat de winkels de deuren weer mogen openen.

Concurrentie van grote retailers

‘Als wij straks de winkels weer kunnen openen, weten wij dat sommige, grote retailers en online spelers geneigd zullen zijn om zoveel mogelijk goederen aan grote kortingen te verkopen om van de stock af te geraken en snel cashflow te genereren’, stelt Perquy. Maar voor de Belgische merken en boetieks ligt de situatie volgens hem anders: ‘Als wij onze collecties niet gedurende enkele maanden aan een volwaardige marge kunnen verkopen, hebben wij geen financiële buffer om de solden te dragen en om een deel van de tussentijdse verliezen op te vangen.’

Het kabinet-Muylle had enkel dagen geleden nog laten verstaan dat ‘er een beslissing zal worden genomen samen met de sector’. De voorbije dagen waren er al meerdere gelijkaardige oproepen, onder meer van sectororganisatie voor zelfstandige modedetailhandel Mode Unie. Minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) liet al weten voorstander te zijn van uitstel van de zomersolden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content