Modeweek Parijs van start

© catwalkpictures

In Parijs is gisteren de modeweek begonnen, met in hoofdzaak opgewonden gefluister over de Zaak Galliano, maar ook een uitstekende show van Josephus Thimister.

Deze modeweek is nu al memorabel. Dat heeft niets met kleren te maken, maar alles met een gigantische machtsstrijd in de mode, of tenminste: iets dat daar sterk op lijkt.

Een titanenstrijd in de traditie van Star Wars, waarbij het niet altijd even duidelijk is wie als held moet worden beschouwd, en wie als vijand, en waarom er uiteindelijk precies gevochten wordt.

Wat zijn de echte redenen voor het ontslag van John Galliano door zijn werkgever, Christian Dior? Wie volgt de ontwerper op bij Dior? (Riccardo Tisci van Givenchy? Peter Dundas van Pucci? Volgens sommige geruchten wordt het in elk geval geen ontwerper met een totaal verschillende stijl, want in zulks geval moet er te veel worden geïnvesteerd in boetiekrenovaties). Wat gebeurt er straks met Galliano’s eigen merk, dat net als Dior in handen is van luxegroep LVMH?

Lady Gaga

Ook elders worden pionnen gewikt en gewogen, en soms herschikt. Zet Yves Saint Laurent na deze week dan toch een punt achter zijn samenwerking met Stefano Pilati? Maakt Hedi Slimane zijn langverwachte comeback? Wat doet Raf Simons? Kondigt Karl Lagerfeld zijn pensioen aan (dream on)? Was het eigenlijk een goed idee om Jean-Paul Gaultier bij Hermès te laten opvolgen door Christophe Lemaire (hij debuteert komende zondag)?

Waarom heeft Louis Vuitton zijn sucesvolle mannenontwerper Paul Helbers plots vervangen door Kim Jones, ex-Dunhill (dat nieuws werd gisteren bekend gemaakt, maar werd tussen het Galliano-rumoer nauwelijks gehoord)? Haalt Nicola Formichetti Lady Gaga naar zijn show, woensdagavond, en volstaat dat om het huis Mugler terug op de rails te krijgen?

De mode zit steeds dieper geankerd in entertainment. Dramatiek, en straffe verhalen, zijn efficiënter dan gewoon kleren.

Naar goede gewoonte werd de eerste dag van de Parijse modeweek gewijd aan de nieuwe generatie ontwerpers. De Turkse Hakaan mocht de spits afbijten, maar het was vooral Josephus Thimister die overtuigde. Een samenvatting van de eerste shows vindt u vandaag (woensdag) op onze website terug.

Jesse Brouns

Bekijk alle defilés in Parijs op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content