Modestudent Shaun Samson hoofdwinnaar op ITS#TEN

De jaarlijkse wedstrijd bekroont beloftevol talent in de categorieën mode, fotografie, accessoires en juwelen.

In Triëste zijn de winnaars bekendgemaakt van ITS#TEN. De jaarlijkse wedstrijd – afkorting voor International Talent Support – bekroont beloftevol talent in de categorieën mode, fotografie en accessoires. Nieuw dit jaar is de categorie juwelen.

In het noorden van Italië kwam afgelopen dagen een internationale jury bijeen om de finalisten te eren met geldprijzen en stages. ITS selecteert wereldwijd uit allerlei scholen en creatieve milieus. Ook uit de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Modeacademie) waren twee modestudenten geselecteerd: Tabitha Osler en Jantine van Peski.

Hoofdwinnaar in de categorie mode is de Amerikaan Shaun Samson, student van de Londense school Central St Martins. Samson showde een mannencollectie gebaseerd op Schotse tartan. De klassieke ruit werd indrukwekkend verwerkt met dikke wol en knappe breitechnieken, op oversized blouses en smalle broeken.

Samson krijgt 15.000 euro en werd bekroond door een jury die onder meer bestond uit het Nederlandse duo Viktor & Rolf, modejournaliste Hilary Alexander en Dieseldirecteur Renzo Rosso. In juni selecteerde onze redactie hem ook al om deel te nemen aan onze modewedstrijd Fashion Weekend in oktober 2011.

Familie creëren

Diesel reikte als hoofdsponsor van ITS ook zijn Diesel Award uit: 25.000 euro en een stage bij het huis. Die prijs ging naar Niran Avisar uit Tel Aviv.

ITS is meer dan een forum voor creatief talent. De hele filosofie van het initiatief is al tien jaar in handen van oprichtster Barbara Franchin, geboren in Triëste. Ze schuwt elke aandacht die ze krijgt, maar ze leeft ten volle voor creativiteit en inspiratie. Dat maakt ITS, wat ons betreft, een van de meest bezielde modeplatforms van vandaag. Franchins engagement is voelbaar in elk gesprek, in alle details rond het evenement. “Ik wilde een familie creëren,” zegt ze, “het gevoel ergens thuis te horen in dit complexe universum.”

Elke Lahousse

De andere winnaars: Accessories Collection of the Year: Oliver Ruuger uit UK
Swarovski Elements Jewellery Award: Sarah Vedel Hurtigkarl & Raluca Grada uit UK Fashion Special Prize: Kristian Guerra uit Italië
Skunkfunk Sustainability Award: Ruth Green uit UK
Maison Martin Margiela Award: Fah Chakshuvej uit Thailand
MODATECA Award: Kevin Kramp uit de VS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content