Modeontwerpers scharen zich achter Obama

Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het verschiet, betuigen 22 wereldbekende ontwerpers hun steun aan de herverkiezingscampagne van Barack Obama met een grote inzamelactie.

Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het verschiet, betuigen 22 wereldbekende ontwerpers hun steun aan de herverkiezingscampagne van Barack Obama met de inzamelactie ‘Runway to Win’. Dat meldt het modemagazine WWD.
Donderdag 12 januari zal het initiatief officieel van start gaan met de lancering van runwaytowin.com, een e-shop die producten van alle deelnemende ontwerpers zal verkopen. Het aanbod bevat onder meer T-shirts, draagtassen, sjaals en armbanden waarvan de opbrengst doorstroomt naar het Obama Victory Fund.

Heel wat internationaal bekende designers, waaronder Marc Jacobs, Tory Burch, Diane von Furstenberg, Narciso Rodriguez, Jason Wu, Alexander Wang, Joseph Altuzarra, Rag & Bone, Rachel Roy en Tracy Reece, springen mee op de Obama-kar die wordt voort getrokken door Anna Wintour. De hoofdredactrice van Vogue US – een fervente supporter van Obama en de Democratische Partij – zou namelijk cruciaal zijn geweest in het ronselen van ontwerpers.

Samen met actrice Scarlett Johansson zal Wintour ook de gastvrouw zijn van een fondsenwervend evenement in februari, waarin Runway to Win centraal staat.

Beyoncé
In 2008 werd al eens een gelijkaardig initiatief gelanceerd voor de campagne van Obama, met de naam Runway to Change. Onder meer Donna Karan, Narciso Rodriguez, Alexander Wang, Zac Posen en House of Deréon – de collectie van Beyoncé en Tina Knowles – schaarden zich toen achter de nog onbekende presidentskandidaat.

Dit jaar waren enkele modedirecties toch beduidend voorzichtiger met het publiek bekendmaken van hun politieke voorkeuren. Sommige huizen willen namelijk niet het risico lopen zich af te sluiten van de Republikeinse consumenten.

Zo verbood Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) initieel zijn luxemerken deel uit te maken van Runway to Win. Marc Jacobs, grotendeels in handen van LVMH, zette echter ongestoord zijn T-shirtontwerp voor het project verder, volgens bronnen mede door verhoogde druk van Vogue US. Ontwerpster Donna Karan neemt dit jaar, ondanks haar alombekende voorkeur voor Obama en de Democratische Partij, niet deel aan het initiatief.

Anna Wintour
Anna Wintour is al jaren een drijvende kracht achter de steun van de modewereld voor Obama en de Democraten. Ze behoort tot een select groepje van inzamelaars die al meer dan 500.000 dollar wisten los te weken voor de Obama-campagne van 2012.

In juli 2010 nodigde Wintour Obama nog uit in haar stadshuis aan Sullivan Street voor een inzameldiner. Aanwezigen, waaronder Diane von Furstenberg en Calvin Klein, legden toen maar liefst 24.000 euro op tafel om hun naam op de gastenlijst te zien verschijnen.

Vincent Fobelets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content