Modeonterwerper Tim Van Steenbergen creëert textielexpo in Bokrijk

© BKRK
Aylin Koksal
Aylin Koksal Journalist Weekend.be

Komende maanden is in het Openluchtmuseum in Bokrijk een gloednieuwe expositie te bezichtigen van modeontwerper Tim Van Steenbergen.

Bokrijk pakt dit jaar onder de noemer “BKRK”, ofwel Bokrijk Brandmerkt uit met een creatieve samenwerking met Tim Van Steenbergen. Dit jaar staat het vakmanschap ’textiel’ centraal. De Antwerpse modeontwerper liet zich voor het project inspireren door het verleden en ontwierp een volledige medewerkerscollectie. ‘Maar dit is geen collectie geworden waarin ik het verleden letterlijk citeer. Ik ben te werk gegaan zoals voor elke andere collectie die ik teken’, benadrukt de ontwerper. ‘Het verleden van Bokrijk inspireerde me om te komen tot een hedendaagse modelijn waarin enkel een kwinkslag aan de herinnering van het verleden refereert.’

‘Ik dacht grondig na over de betekenis van kleding, zowel vroeger als nu’, vertelt Van Steenbergen. ‘Was kleding in het verleden louter utilitair of kon het ook een statement zijn? Hoe stellen mensen zich het silhouet van vroeger voor? En klopt dat wel met de realiteit?’

Vanuit zijn research bedacht Tim Van Steenbergen een reeks installaties die op en rond het erf van het Hooghuis uit Tessenderlo opgesteld staan. Binnen die installaties werkt hij met kledingstukken en voorwerpen uit de collectie van Bokrijk. Hij mixt daarbij zowel oude als nieuwe beelden en technieken.

De collectie historische kledij en textiel van Bokrijk van bijna 2.000 objecten diende als uitgangspunt voor de expo. Het merendeel bestaat uit gebruikskledij van het platteland van eind 19e en begin 20e eeuw, waaronder enkele unieke omslagdoeken, streekmutsen, onderkleding, weefgetouwen en spinnenwielen.

BKRK Textiel is een verhaal van samenwerking met verschillende partners. Zo droegen onder meer Frieda Sorber van het Modemuseum Antwerpen en Jenny Jacobs van het Modemuseum Hasselt actief bij aan het presenteren van de collectiein Bokrijk. Ook stad Genk startte het artistiek project TEKstiel, in samenwerking met Rimo, Stebo en Wijkontwikkeling onder leiding van productdesigner Linde Hermans en textielontwerpster Sofie Hermans. Vanuit de werkgroep zijn honderd schorten gemaakt uit bestaand Bokrijkstof die tijdens de workshop textiel gedragen worden.

De medewerkerscollectie kreeg ook een afgeleide voor het grote publiek. Bokrijk treedt naar buiten en lanceert op zaterdag 5 mei de DO YOU REMEMBER? – capsulecollectie Bokrijk door Tim Van Steenbergen in de Hasseltse kledingwinkel La Bottega. De collectie is eveneens te koop in de museumshop en de webshop van Bokrijk.

Wie geïnteresseerd is, kan de expositie BKRK Textiel bezoeken op en rond het erf van Hooghuis Tessenderlo (museumdeel Kempen) tijdens de openingsuren van het Openluchtmuseum, van dinsdag tot en met zondag, van 10u tot 18u. Meer info op www.bokrijk.be

video1.0Vimeohttps://vimeo.com/2018 — Bokrijk x Tim Van Steenbergenan-katrienhttps://vimeo.com/user846704590basic

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
6402721572018 — Bokrijk x Tim Van Steenbergenhttps://i.vimeocdn.com/video/698426606_640.jpg640272https://i.vimeocdn.com/filter/overlay?src0=https%3A%2F%2Fi.vimeocdn.com%2Fvideo%2F698426606_640.jpg&src1=http%3A%2F%2Ff.vimeocdn.com%2Fp%2Fimages%2Fcrawler_play.png2018-05-03 11:19:09267824016/videos/267824016

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content