ModeMuseum kleurt zwart

Het MoMu in Antwerpen wijdt een tentoonstelling aan de kleur zwart.

Als er nu één blijver is in de modewereld, dan is het wel de kleur zwart. Al eeuwenlang wordt ze gebruikt om verschillende redenen. In de 16de en 17de eeuw was Antwerpen zelfs één van de belangrijkste Europese centra voor het zwart verven van textiel. De stad heeft dus een historische band met de kleur. Reden genoeg, vond het daar gevestigde ModeMuseum, om een expo te wijden aan ‘zwart’.

Luxe
In de 16de en 17de eeuw dragen de meeste edelen of bemiddelde burgers die een zelfportret laten maken zwarte kleren. Zwart en diep geverfde kwaliteitsstof is immers een luxe en blijft dat ook lang. Pas in de 19de eeuw komen er nieuwe, goedkopere verftechnieken waardoor iedereen zich in de kleur kan gaan kleden.

‘Little black dress’
Zwart speelt ook een essentiële rol in de emancipatorische bewegingen in de mode begin twintigste eeuw, met als hoogtepunt de ‘little black dress’ van Chanel in de jaren ’20, symbool van de moderne elegantie. Ook nadien krijgt zwart in de modewereld telkens een nieuw leven, met de existentialisten en de beatniks in de jaren ’50 of dankzij de verschillende subculturen in de jaren ’60 en ’70.

Japanners
De jaren ’80 mogen dan wel bekend staan als het multicolortijdperk, het is ook de periode dat een jonge garde Japanse ontwerpers als Rei Kawakubo (Comme des Garçons) en Yohji Yamamoto opstaat, die als tegengewicht van zwart hun handelsmerk maken.

‘Meesterlijk Zwart’
Hoog tijd dus vond het MoMu om een expo te wijden aan de historische fasen van de kleur zwart. Onder de titel ‘Meesterlijk Zwart’ besteedt het museum aandacht aan de rol van zwart in de historische klederdracht, de schilderkunst en de hedendaagse mode. Het gaat dieper in op de textuur en de mogelijkheden met verschillende materialen als kant, leder en bont.

Het MoMu stelt enkele topstukken van Ann Demeulemeester, Olivier Theyskens en Dirk Van Saene tentoon, die, net als de stad Antwerpen, een speciale band hebben met zwart. Maar ook de internationale couturehuizen als Givenchy, Chanel en Gareth Pugh zijn vertegenwoordigd.

Ann Heylens.

De tentoonstelling ZWART. Meesterlijk Zwart in Mode & Kostuum loopt van 25 maart tot en met 8 augustus 2010 in het ModeMuseum, Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content