Modemuseum Hasselt verwerft archief Raf Simons

Een 100-tal stukken uit het persoonlijke archief van Raf Simons krijgt in het Modemuseum van Hasselt een nieuwe thuis.

“Ik ben een klein jaar bezig geweest met deze aankoop”, stelt de directeur van het Modemuseum in Hasselt Kenneth Ramaekers. “Ons contact dateert dus van voor de transfer van Raf Simons naar Dior. Maar door de drukke agenda van Raf is de aankoop een paar keer uitgesteld.”

Uiteindelijk heeft Raf Simons persoonlijk een selectie gemaakt voor het museum. Meer dan 100 stukken, die samen 34 volledige silhouetten vormen, zijn voortaan eigendom van het Hasseltse museum. “Er zitten heel wat unieke stukken, waaraan Raf Simons erg gehecht was, tussen. Zo hebben we twee silhouetten uit zijn allereerste collectie, de First Collection, maar ook de David Bowie T-shirt-look (SS96) en de enige vrouwenoutfit die hij ooit uitbracht onder zijn eigen label (SS97)”, stelt Ramaekers.

Limburgse ontwerpers

Door de uitgekiende selectie bezit het Modemuseum voortaan een mooi overzicht van het oeuvre van Simons van 1996 tot en met het voorjaar van 2009. De stukken zullen voor het eerst te zien zijn tijdens de tentoonstelling ‘Dressing the 20th Century/De 20e eeuw aangekleed’, die tussen 23 juni 2012 en 5 januari 2013 loopt. “Ook vanuit Japan en vanuit het Parijse Musée des Arts Décoratifs was er interesse. Maar Raf Simons vond het belangrijk dat zijn collectie in Limburg terechtkwam”, vertelt Ramaekers.

En die wens past perfect in de missie van het Hasseltse Modemuseum om stukken te verzamelen van ontwerpers met Limburgse roots. Zo kon het museum in 2011 al een 15-tal belangrijke stukken van Martin Margiela op de kop tikken. Ook het werk van onder andere Bikkembergs, Kyuso, Les Hommes (Bart Vandebosch), Marjolijn Van Den Heuvel, Ti+Hann en Sofie Claes past binnen dat aspect van de verzameling.

“Omdat schenkingen erg belangrijk zijn om de lacunes in onze verzameling op te vullen en omdat heel wat stukken van Limburgse ontwerpers waarschijnlijk in Limburgse kleerkasten hangen, wil ik dan ook graag een oproep doen om de stukken zeker niet weg te gooien, maar aan ons te schenken”, besluit Ramaekers.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content