Modellen seksueel geïntimideerd tijdens shoots

© reuters

Een enquête bij modellen leverde onrustwekkende resultaten op.

Volgens een onderzoek van the Model Alliance, een vakbond voor fotomodellen, wordt bijna 30% van de 85 ondervraagde modellen seksueel lastig gevallen op de werkvloer. 50% zou al zijn blootgesteld aan cocaïne.

De modellenindustrie is chaotisch en ongereguleerd: modellen zijn onafhankelijke werknemers zonder basisrechten en zonder enige bescherming. Reden te meer voor the Model Alliance, een belangengroep die opkomt voor de rechten van modellen, om een onderzoek op te starten naar de werkomstandigheden van modellen.

De resultaten van de online enquête, die uit de doeken worden gedaan op de website Fashionista, zijn behoorlijk alarmerend. 68% van de meisjes geeft toe dat ze kampen met een depressie. De helft van hen is al in de buurt geweest van cocaïne, wat gezien de jonge leeftijd van de meeste meisjes zorgwekkend is.

Bovendien geeft 30% van de ondervraagde modellen aan dat ze seksueel geïntimideerd worden tijdens shoots, terwijl 28% zegt al onder druk te zijn gezet om met iemand op het werk seksuele betrekkingen te hebben.

De enquête maakt volgens The Model Alliance duidelijk dat er dringend hervormingen aan de orde zijn in de modellenindustrie. Sara Ziff, het 29-jarige model dat de belangengroep oprichtte, legt uit: ‘De resultaten van ons onderzoek zijn nuttig omdat we nu een aantal problemen in kaart kunnen brengen. Het helpt ons om de nodige veranderingen door te voeren in de modellenwereld.’

Om de seksuele intimidatie op het werk aan te pakken heeft The Model Alliance een service opgezet waar modellen gevallen van seksuele intimidatie kunnen melden. ‘Modellen hebben een onafhankelijke en vertrouwelijke dienst nodig waar ze terecht kunnen met hun problemen. Het is gebleken dat de meeste modellen er moeite mee hebben om rechtstreeks naar hun agentschap toe te stappen met klachten’, zegt Sara Ziff. (YU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content