Modehel of -walhalla: hoe gaat het eraan toe tijdens de stockverkopen?

© LP

Wij waagden ons aan een rondje stockverkopen in Antwerpen. Wie zich verwacht aan vechtende leeuwinnen komt bedrogen uit. De Belgische beleefdheid blijft zelfs onder druk bewaard.

Wij waagden ons aan een rondje stockverkopen in Antwerpen. Wie zich verwacht aan vechtende leeuwinnen komt bedrogen uit. De Belgische beleefdheid blijft zelfs onder druk bewaard en vrijwel iedereen gaat tevreden naar huis met een designerstuk.

De Contemporary Fashion Days werden dit jaar herdoopt tot de Belmodo Fashion Days, maar het concept blijft hetzelfde. Ontwerpers doen kleding, accessoires en stoffen van vorige collecties van de hand voor een aanzienlijk minder hoge prijs dan hun huidige lijn. Deze stock sales zijn hoogdagen voor modeliefhebbers met een beperkt budget en studenten aan modescholen.

Ons parcours gaat van start op het Antwerpse Zuid bij A.F. Vandevorst & A Friend en eindigt bij Dries Van Noten op de Godefriduskaai. Wie eraan denkt om gemakkelijke schoenen aan te trekken – ondergetekende was goed voorbereid – kan de meeste locaties zonder moeite te voet bereiken. Zo verbrandt u terwijl nog wat calorieën zodat u zich misschien zelfs gemakkelijker in dat kleine maatje kan wurmen. Een win-winsituatie.

Van heinde en verre

Onderweg worden we vergezeld door een ganse bus Duitse modestudenten die op speurtocht zijn naar de mooiste stoffen aan de kleinste prijsjes. ‘Het is mijn eerste keer in Antwerpen, maar ik vind het nu al fantastisch,’ vertrouwt een eerstejaars ons toe. Het hoofd van de school uit Düsseldorf is uiteraard een oude rot in het vak en kent de stad als haar broekzak. ‘Ik ben grote fan van de Antwerpse ontwerpers. Deze stockverkopen vormen een mooie kans voor onze studenten om goedkope, kwalitatieve stoffen op de kop te tikken én de Belgische mode beter te leren kennen,’ licht ze toe. Naast deze sales, genieten ze ook van de mooie locatie. ‘O kijk, daar is de beroemde Antwerpse kathedraal,’ wijst een van de studenten.

Düsseldorf mag dan niet zo ver zijn, we ontwaren ook heel wat andere nationaliteiten tijdens onze tocht. Van Franse tot Zweedse tongvallen en zelfs Russisch en Aziatische talen sijpelen onze oren binnen. Vooral jonge mensen die handig zijn met naald en draad of graag een designerstuk in de kast hebben hangen voor een betaalbare prijs, trekken van overal ter lande en zelfs over de landsgrenzen heen naar Antwerpen.

Natuurlijk zijn ook onze vrolijke Noorderburen van de partij. ‘Alleen maar blije gezichten,’ zegt een dame uit Nederland die net nieuwe schoenen heeft gevonden en wacht op een vriendin die staat af te rekenen. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk en gedurende heel het parcours wordt onze glimlach beantwoord door gelukkige shoplustigen die een outfit van hun lievelingsontwerper hebben gevonden.

Zonder klauwen

Wie haar nagels had gescherpt om aan de dag vol shopplezier te beginnen, kan haar handen rustig in haar zakken laten. Overal verloopt de organisatie gesmeerd en nergens hoef je over koppen te lopen of te vechten om een gegeerd stuk. Er werden systemen bedacht met nummers en gelimiteerde aantallen mensen die tegelijk binnen kunnen in de winkels. De grootste toestroom vinden we, zoals verwacht, bij Dries Van Noten. Hier worden bonnetjes uitgedeeld met het uur dat klanten binnen kunnen. In tussentijd kunnen ze in een van de omringende locaties binnen wandelen of een verdiende koffiepauze inlassen. Hoffelijkheid is de modeminnende mens gelukkig niet vreemd en iedereen wacht geduldig zijn of haar beurt af.

Zonder gêne

Wie enkele stuks naar wens heeft gevonden, kan deze passen in geïmproviseerde pashokjes. Daar de stockverkopen meestal doorgaan op zolders, opslagplaatsen en andere creatieve ruimtes, zijn er geen klassieke paskamers aanwezig. Bij onder andere A.F. Vandevorst zijn er geen aparte hokjes voorzien, maar kleedt iedereen zich samen om in een afgedekte kamer. Wie haar eyes on the prize heeft, kent geen schaamte. Van jong tot oud past iedereen hier samen hun nieuwe schatten en bewonderen vrouwen elkaars stijlgevoel.

We kunnen dus concluderen dat de modeliefhebbers die afzakken naar de Belmodo Fashion Days erg gericht op zoek gaan naar stoffen en kleding, maar immer vriendelijk en beleefd blijven tijdens hun verovertocht. Nog een gaatje vrij deze week? Trek dan zeker naar Antwerpen voor de stockverkopen.

Ontdek het overzicht van de ontwerpers en locaties hier. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content