Modebedrijven ontvluchten Tokio

© epa

Modewerknemers beginnen Tokio te verlaten door de dreiging van radioactieve storingen en verminderde voedselvoorraden. Dat meldt de website van het Amerikaanse modemagazine WWD.

Zes dagen na de massieve aardbeving en tsunami op Japan, wat ervoor zorgde dat de 200 kilometer verder gelegen Fukushima kerncentrale werd beschadigd, deelde Chanel jodiumtabletten uit aan zijn medewerkers en verplaatsten H&M en clustergroep PPR tijdelijk hun kantoren. Ook de communicatie van sommige modemerken in de Japanse hoofdstad verstomde.

“Chanel heeft beslist om haar winkels te sluiten in de getroffen gebieden (waaronder Tokio)”, verklaarde het modehuis. “Medewerkers blijven ofwel thuis, ofwel verlaten ze het gebied tijdelijk.” Wie wil blijven, krijgt jodiumtabletten voor zichzelf en familieleden en wie wil vertrekken kan rekenen op financiële en logistieke ondersteuning.

H&M

Ook H&M sloot al zijn winkels in het Kanto-gebied rond Tokio en stelde hulp voor aan al zijn 800 werknemers en familieleden die wilden vluchten naar het Kansai-gebied rond Osaka. Toch beslisten, volgens een woordvoerder, maar 60 mensen te vertrekken.

Verder sloten 17 van de 130 Gap-winkels in Japan de deuren en evacueerde PPR al 44 van zijn werknemers en hun familie naar Osaka, waar een tijdelijk hoofdkwartier werd opgetrokken. De meeste winkels onder PPR – gaande van Puma tot Stella McCartney – bleven dicht tot vandaag.

Veel bedrijven geven hun medewerkers de mogelijkheid om van thuis uit te werken, aangezien de stad nog steeds wordt geteisterd door black-outs en falend treinverkeer.

Vincent Fobelets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content