Mode door de ogen van de impressionisten

© Reuters

Op de eerste dag van de modeweek is in het Musée d’Orsay in Parijs een nieuwe tijdelijke tentoonstelling over mode in de schilderkunst geopend.

Op de eerste dag van de modeweek is in het Musée d’Orsay in Parijs een nieuwe tijdelijke tentoonstelling over mode in de schilderkunst geopend. Het museum legt binnen deze expo de focus op kleding in schilderijen van impressionistische kunstenaars. Het publiek neemt enkele stappen terug in de geschiedenis en kan de prachtige gewaden en trends van toen bewonderen.
Het Musée d’Orsay heeft op de eerste dag van de modeweek in Parijs een tijdelijke tentoonstelling geopend over mode. De expo gaat niet zozeer in op textiel of stoffengebruik, maar wil kleding tonen op schilderijen. Meer bepaald de kijk van impressionistische kunstenaars op kleding tussen 1860 en 1880. Er zijn werken te zien van onder meer Renoir, Monet en Manet.

De bezoeker stapt in een tijdmachine en maakt kennis met de kleding van een hele poos terug. De expo zet het veranderlijke karakter van de mode in de kijker en door het bekijken van de verschillende schilderen wordt het heel duidelijk dat kleding veel zegt over de persoon die de kledingstukken draagt. De schilder en het model kiezen vaak in overeenkomst een outfit waarin de persoon zal geschilderd worden. De kleding aan zich vertelt al een verhaal aan de toeschouwer. De verschillende kunstwerken laten ook zien dat, zeker in die tijd, kleding verbonden was aan de sociale afkomst.

Wat we vooral onthouden van deze expo is het ‘sprekende’ karakter van kleding en de veranderlijkheid van mode. We zouden ons niet kunnen voorstellen dat we de kleren vandaag zouden dragen die in de schilderwerken te zien zijn. Het is leuk om te kijken naar wat men vroeger droeg, maar het is toch twijfelachtig of we deze kleding nog snel op de catwalk zullen terugzien.

Van onze verslaggeefster Laura Van Roey in Parijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content