Mode als internationale bruggenbouwer

De Amerikaanse ontwerpster Milly en de Belgische Anna Heylen gaven donderdagavond de aftrap van een reeks ‘Diplomacy through Fashion’ modeshows, georganiseerd door de vrouw van de Amerikaanse ambassadeur.

De Amerikaanse ontwerpster Michelle Smith (Milly) en de Belgische Anna Heylen gaven donderdagavond de aftrap van een reeks ‘Diplomacy through Fashion’ modeshows, georganiseerd door de vrouw van de Amerikaanse ambassadeur, Dr. Michelle Loewinger.
Kan mode de banden tussen twee naties versterken? Dr. Michelle Loewinger, echtgenote van de Amerikaanse ambassadeur in België Howard Gutman, gelooft van wel. Gedreven door een passie voor mode, ging ze op zoek naar talentvolle, maar over de grote plas relatief onbekende Belgische en Amerikaanse designers.

In de eerste ‘Diplomacy through Fashion’ editie werd al meteen duidelijk hoe afgetekend beide modelandschappen zich van elkaar onderscheiden. De kleurrijke seventieslook van Milly tegenover de conceptuele, meer avant-gardistische visie van Anna Heylen. Het bloemenveld met glooiende heuvels en kletterende watervallen tegenover het kraterlandschap, badend in een felroze hemelgloed.

Wat wilt u bereiken met dit event?
Dr Loewinger: Ik probeer modeontwerpers aan te moedigen om zich als ambassadeurs van hun land te profileren, zoals ook sportlui – denk maar aan Kim Clijsters – hun land perfect kunnen vertegenwoordigen. Daarbij kregen we ook de boodschap van President Obama, die graag de handel tussen beide landen wilde opdrijven.

Bent u een fan van de Belgische mode?

Absoluut. Het Belgische modegebeuren is meer edgy en opwindend. Voordat ik naar hier verhuisde, kende ik alleen de grote Antwerpse namen, maar nu heb ik mij volledig ondergedompeld.

Waarop baseerde u uw keuze van ontwerpers?Anna Heylen heb ik gekozen omdat zij een ongelooflijk artistiek talent bezit, dat gewoonweg mòet worden onthuld aan de VS. Milly daartegenover vertegenwoordigt perfect de Amerikaanse stijl: ze maakt kleding die een opgewekte Jacky Kennedy vandaag zou dragen.

Wat mogen we nog verwachten?
Ik zou graag om de 2 à 3 maanden een modeshow organiseren. Voor mijn Amerikaanse ontwerpers denk ik onder meer nog aan Tory Burch, Nanette Lepore en Robert Rodriguez. Tim Van Steenbergen lijkt me een perfecte kandidaat voor de Belgische garde.

Vincent Fobelets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content