Minju Kim wint H&M Design Award 2013

Minju Kim, de Koreaanse studente Mode aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, heeft de H&M Design Award 2013 gewonnen.

Minju Kim, de Koreaanse studente Mode aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, heeft de H&M Design Award 2013 gewonnen. Zo meldt Vogue.

De 26-jarige Zuid-Koreaanse studente sleepte met haar collectie Dear My Friend de H&M Design Award in de wacht. Dit is het tweede jaar dat H&M de wedstrijd voor Europese ontwerpers organiseert waarbij studenten van 19 modeacademies uit 8 Europese landen mogen deelnemen. Ze willen jonge ontwerpers een hart onder de riem steken en hen een kans geven te overleven in de harde wereld van de mode.

De hoofdprijs bestaat uit een geldprijs van 50.000 euro en een samenwerking met H&M. Enkele stuks uit de collectie zullen in de herfst van 2013 te koop zijn in geselecteerde H&M-winkels.

De collectie Dear My Friend sprong eruit door het originele gebruik van kleuren en stoffen. Minju Kim liet zich inspireren door de Japanse manga-kunstenaar Junji Ito en emotionele ontmoetingen met mensen in haar eigen leven. Emoties zoals verdriet en geluk werden vertaald naar gedurfde en conceptuele ontwerpen.

Ann-Sofie Johansson, het hoofd van design van H&M, vertelde aan Vogue in Stockholm dat ze onder de indruk was van de jonge ontwerpster en dat haar ontwerpen heel uniek waren. “Ze heeft haar eigen taal. Haar schetsen waren geweldig en de collectie geeft je een blij gevoel. Ze heeft haar eigen stem gevolgd”, legde Johansson uit.

Als inspirerende voorbeelden uit de mode noemt Minju Kim haar oud-docent Walter van Beirendonck, Miu Miu, Carven en Kenzo.

Aan Vogue vertelt de dolgelukkige ontwerpster dat ze absoluut niet verwacht had uit de bus te komen als winnares. “Ik had niet verwacht te winnen, vooral niet toen ik de winnaar van vorig jaar zag, die hele draagbare chique dingen maakte”, legde ze verrast uit. Dat iemand zoals zij kan winnen, betekent dat “H&M echt overal voor open staat”.

Over Walter van Beirendonck en de Modeacademie van Antwerpen spreekt ze vol lof. “Ik voelde me er meteen thuis”, zegt Minju Kim. “Ze zijn er respectvol naar de studenten toe, staan echt open en behandelen je vanaf het begin als ontwerper. Het is erg zwaar, maar er wordt wel naar je geluisterd.”

Voorts benadrukte de jonge, experimentele ontwerpster dat het belangrijk is om plezier te hebben in het ontwerpen en dragen van kleren. Ze wil gerust haar handen uit de mouwen steken, maar het moet altijd “fun” blijven. (LP)Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content