Milaan:Giorgio Armani in het boudoir en de powerwoman van Ferragamo

Giorgio Armani presenteerde een klassieke, zachte collectie in poederroze en zwart. Ferragamo ging voor de classy zakenvrouw en Iceberg is voorzien op een koude winter.

Voor de laatse dag van de modeweek in Milaan wordt altijd nog een grote naam (én een ster) bewaard. En dat was maandag Giorgio Armani. Hij presenteerde een klassieke, zachte, vrouwelijke collectie voor de winter van 2011-2012. De noot rock ’n roll kwam van Tina Turner, die ook al aanwezig was op zijn Emporio-show.

Nadat Armani ons een film met het Aqua for Life project had voorgesteld -een actie van het Internationale Groene Kruis om de toegang tot drinkwater te promoten – verschenen de twee eerste elegante silhouetten in beeld: halflange zijden jurken met daarover perfect gesneden ribfluwelen mantels – één in zwart, één in poederroze. Meteen de twee hoofdkleuren van de collectie, die Giorgio Armani zelf samenvatte als ‘boudoir’. Er zat dan ook heel veel satijn in, wat het geheel zacht en vrouwelijk maakte.

Het silhouet, dat vaak strak is bij Armani, zag er nu ook comfortabel uit. Gevederde jasjes over tunieks en een reeks zwarte, maar ook poederroze en olijfgroene broekpakken, waarvan de broek steevast tot boven de enkel kwam, leken geschikt om de Armani-vrouw makkelijk te dag te laten doorkomen. Even dreigde dat ook de tendens te zijn voor de avondcollectie, toen een reeks zwarte fluwelen tunieks op de catwalk verscheen, maar dan pakte Giorgio Armani uit met een indrukwekkende finale van absolute prinsessenjurken. Het waren poederroze glitterjurken met oversized juwelen en klokrokken (soms leek het alsof er hoepels onder zaten) en enkele zuiljurken waar de modellen -ook al droegen ze steevast makkelijke kittenheels – maar moeilijk konden mee voortbewegen. Het lijkt ons niet zo meteen iets voor Tina Turner. Maar tussen de zwarte broekpakken vindt ze vast wel haar gading.

Heel duidelijk was het thema van Salvatore Ferragamo: de zakenvrouw. De classy powerwoman die opgang maakte in de jaren tachtig. Creatief directeur Massimiliano Giornetti presenteerde dan ook gesofisticeerde wikkeljurken, kokerrokken en broekpakken met krijtstreep en visgraatmotief, af en toe zelfs met epauletten. Het hele silhouet was van top tot teen op mekaar afgestemd en zou perfect staan in het bureau van (glamoureuze) bedrijfsleid(st)ers. De collectie straalde pure Italiaanse klasse uit, en waar Giornetti meesterlijk in slaagde was het vertalen van mannelijke prints naar zijden blouses en jurken, waardoor visgraat en krijtstreep vrouwelijk, ja zelfs verleidelijk werden.

Iceberg is een van de labels in Milaan dat beseft dat de winter ook koud kan zijn en doorgaans een erg draagbare collectie voorstelt. Voor komende winter heeft het dan ook een enorm aanbod jersey jurken en truien, tweed rokjes, broeken en shorts. Al werden die laatste soms ook elegant gecombineerd met een zijden blouse. Vooral grof gebreide truien en oversized vesten waren alomtegenwoordig. Heel veel beige ook, al vrolijkt blauw of geborduurde glitter de Iceberg-winter wel wat op.

Ann Heylens.

Bekijk alle defilés op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content