Milaan: Verfrissend fluo bij Jil Sander

Raf Simons stal zaterdag de show met zijn collectie voor Jil Sander.

De show werd zaterdag helemaal gestolen door Raf Simons met zijn collectie voor Jil Sander. Het verrassende defilé vormde hét gespreksonderwerp in Milaan, waar op dit ogenblik de zomercollecties voor 2011 worden voorgesteld. In de ‘onderkoelde elegantie’-traditie van het merk droegen de modellen doodeenvoudige witte katoenen t-shirts, maar daaronder ontrolden zich lange en volumineuze fluo rokken en oversized broeken. Een geslaagd contrast. Even dimden de kleuren tot donkerblauw en wit, vaak als horizontale marinestreepjes die we ook al in meerdere defilés zagen, om dan weer over te schakelen op fluo-oranje en felblauw voor een reeks mini-jurkjes. Een explosie van neontinten in de broekpakken vormde de climax: Simons combineerde zonder probleem een gele broek met roze hemd en groene jas. De collectie was zonder meer verfrissend en zeer puur.

Pagodejurken en bermuda’s‘Walk on the wild site’ weerklonk door de luidsprekers bij Emporio Armani, maar de silhouetten die in beeld verschenen zagen er veeleer braaf uit, in de eerste plaats door de uiterst sobere kleuren en effen stoffen. Even leek het alsof de meester enkel met dof grijsblauw, cappuccino-beige en enkele tonen daartussenin aan de slag was gegegaan bij wat toch de jongere en trendgevoeligere lijn van het huis hoort te zijn. Maar bij de avondkleding kwam er dan toch wat verfrissend turkooise bij en een print van palmbladeren vormde de exotische touch die eraan herinnerde dat het om zomermode gaat. Afsluitend sloeg het kleurenpalet helemaal om naar sprankelend fuchsia roze in een reeks avondjurkjes.

De bermuda is helemaal Emporio Armani volgende zomer, maar dan wel in opgeklede versie met een gesofisticeerd uitgesneden jasje erboven of in combinatie met een tuniek. Opvallend waren ook de laagjessilhouetten die een jonge uitstraling hebben en een comfortabele oplossing kunnen zijn voor wie niet houdt van al te blote benen. Armani’s modellen droegen telkens halflange kokerrokken als basis met daarover zowel korte pagodejurken, a-lijn jurken als losse tunieks. De pagodejurk (wijde jurk in volants) domineerde.


Minimalisme met fluo accent
Draagbaarder en ‘voor elk wat wils’ is Max Mara volgende zomer. Met de beige trenchoats – zowat het handelsmerk van het huis – zal creatief directeur Laura Lusuardi zeker haar trouwe publiek plezieren. Bijzonder klasse ging uit van de minimalistische jurken en broekpakken in neutrale kleuren als wit, beige en nude met een fel neon kleuraccent in de vorm van een fijn lederen riempje en dito schoenen. De iets gewaagdere versies hadden een open of transparante rug. Later breidden de bijna fluo kleuren zich uit naar het volledige silhouet met limoengele, paarse en roze a-lijn mantels en jurken en zwierige lange broeken met hoge split die geschikt zijn als avondkleding. In de collectie zat ook duidelijk een atletisch thema, met tweekleurige stretch-truitjes, fel oranje en gele leggings en shorts. De marine was aanwezig met horizontale strepen en metalen knopen . En hier en daar zagen we polkadots.

Ann Heylens (vanuit Milaan)

Bekijk alle defilés in Milaan op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content