Milaan: Raf Simons en de eindeloze stoelendans

© reuters

Raf Simons triomfeerde bij Jil Sander. Of hij al dan niet naar Dior gaat, is nog altijd niet bevestigd. Maar YSL heeft wel een nieuwe ontwerper: Hedi Slimane.

Raf Simons triomfeerde gisteren bij Jil Sander. Of hij al dan niet naar Dior gaat, is nog altijd niet bevestigd. Maar YSL heeft wel een nieuwe ontwerper: Hedi Slimane.

Gaat hij, of gaat hij niet?

Zaterdag ging in Milaan het gerucht dat Raf Simons dan toch John Galliano zou opvolgen als artistiek directeur bij Christian Dior.

Het was, zo zei een bron, alleen nog wachten op een officieel bericht van de luxegroep LVMH, waar Dior toe behoort, ondanks het feit dat het bedrijf eerder had gemeld dat er de komende weken geen grote verklaringen zouden worden gedaan. Er kwam zaterdag geen confirmatie meer.

Er kwam wel nieuws van Yves Saint Laurent, volgens de geruchtenmolen een andere potentiële werkgever voor Simons.

Van dat huis werd bekend dat het afscheid neemt van ontwerper Stefano Pilati. Zijn contract loopt binnenkort af, en wordt niet verlengd.

Hedi Slimane voor YSL

PPR, de luxegroep die eigenaar is van YSL, haalt Hedi Slimane binnen. Die begon destijds zijn carrière bij Saint Laurent, als ontwerper van de mannenlijn. Later begon Slimane, met veel succes, de mannenlijn van Dior (waar hij na zijn vertrek werd opgevolgd door de Belg Kris Van Assche).

De ontwerper maakt nu zijn comeback in de mode. Hij concentreerde zich de voorbije jaren op een parallelle carrière als portret- en modefotograaf. Het nieuws werd gisteren bevestigd door het Franse agentschap AFP.

PPR zou vrijdag in allerijl een aantal van zijn communicatiemensen terug hebben geroepen van Milaan naar Parijs, zogezegd om groot nieuws voor te bereiden.

Wat dan weer leidde tot vermoedens dat Raf Simons toch nog bij YSL zou terechtkomen. Women’s Wear Daily, het Amerikaanse modevakblad, schreef vrijdag immers nog dat onderhandelingen tussen Dior en Simons waren afgesprongen.

Jil Sander

Twijfels of de Belgische ontwerper wel een goede match zou zijn voor de couturestijl van Dior, waren er eigenlijk niet meer na zijn laatste, triomfantelijke show voor Jil Sander, gisterennamiddag.

Die ultieme collectie was ingetogen en chic — Frans, zeg maar — met een aantal silhouetten in zachte pastels die je je zo kon voorstellen op een catwalk van Dior (de soundtrack was minder Frans: Fade Into You van Mazzy Star en Tonight van Smashing Pumpkins, een soort lijflied voor Raf Simons).

De ontwerper kreeg na de eerste van de twee shows een staande ovatie. Hij verscheen tot twee maal toe op de catwalk, duidelijk aangedaan, en met tranen in de ogen.

Jil Sander, die volgende week opnieuw aan de slag gaat bij het merk dat haar eigen naam draagt, staat geen gemakkelijke opdracht te wachten.

En Raf Simons komt uiteindelijk wel ergens terecht.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content