Milaan: Laat dat beest maar los

De presentatie van Jet Set, een Zwitsers merk dat bestaat sinds 1969 en in de jaren tachtig gerenommeerd was voor zijn luxe skikleding. Het merk wordt komende winter opnieuw gelanceerd, en niet langer als louter skilabel.

Een gedeelte van de collectie is geinspireerd door archiefstukken uit de eighties. Favoriet: een zwart trainingpak in kasjmier, zo behandeld dat het leder lijkt.

Emporio Armani heeft, zoals wel vaker, een Emporio Armani-moment. We onthouden: fluweel (ook elders een trend dit seizoen), en glitter (idem). De ontwerper, die nog altijd komt groeten, in een spannend lijfje, leek in topvorm.

Aziatische gevechtssport

Bij Sportmax gaat het over Aziatische gevechtssporten (zie ook: Proenza Schouler in New York). Met door karate- en judopakken geïnspireerde matelassé, in midnight blue en aubergine, soms metalliek. Er zijn hier en daar ook grote fonkelstenen, zoals bij Prada en Versace. De mode van winter 2012-2013 wijfelt tussen kledingstuk en juweel.

De 15-jarige Amerikaanse actrice Chloe Moretz (Hugo Cabret, Desperate Housewives) zit op de eerste rij.

Dat is opvallend, al is het maar omdat er dit seizoen in Milaan nauwelijks celebrities zijn te bespeuren. Goed, zo blijft de focus op de kleren.

Uniqueness, een collectie van Pinko, wordt hoofdzakelijk online verkocht en de kleren die deze week in Milaan worden gepresenteerd zijn nu al verkrijgbaar. Geen wonder dat ze er zo licht en zomers uitzien.

Bevallig, ook. Een bank vooruit voor Alessandra Fachinetti, ex-Valentino, ex-Gucci.

Pakken en tuxedo’s Genny, waar Gianni Versace zijn carriere begon, is sinds vorig seizoen terug, met ontwerper Gabriele Colangelo aan het hoofd. Het merk showt in het mooiste interbelluminterieur van Milaan, het Teatro Manzoni. Hij keek naar de orchideeën van kunstenares Georgia O’Keeffe, maar ook naar de ontwerpen van Versace voor Genny in de eighties. Veel tailoring: klassieke pakken, tuxedo’s.

Ook bij Pucci staat tailoring centraal. Ontwerper Peter Dundas toonde een iets meer aangeklede collectie dan gewoonlijk. Zijn uitgangspunt: model Vibeke Knudsen, in 1975 gefotografeerd door Helmut Newton in een smoking van Saint Laurent.

Gogodansers

Philipp Plein ontvangt in een voormalige kerk, waar we verwelkomd worden door achtereenvolgens champagne, een reusachtig, met glittersteentjes belegd doodshoofd (very Damien Hirst) en een troep gogodansers (M/V, er is ook een dwerg bij) in carnavalscostuum.

Achter de catwalk staan twee reusachtige kooien en een slogan in neon: Unleash The Beast.

Wat zei Paul Vanden Boeynants destijds ook alweer?

De show opent met een kort optreden van Sandrine, een authentiek showbeest, in een jurkje met slangenprint.

Dan pas volgt de eigenlijke show.

Plein, een Duitser met winkels in onder meer Marbella, Moskou, Saint-Tropez en Baku (een parallel universum), is vrolijk vulgair. Wildedierenprints, bont, leder. Niets voor de goedesmaakpolitie, maar de ontwerper is, in tegenstelling tot een aantal gelijkaardige merken, tenminste niet uitgeblust, en je verveelt je geen moment.

Trouwens nog nooit zoveel blondines gezien op een front row.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content