Milaan: Jil Sander en Prada

Op de modeweek in Milaan mochten dinsdag Jil Sander en Prada aantreden.

Dinsdag mochten Jil Sander en Prada aantreden in Milaan. De shows waar het meest naar werd uitgekeken.

Bij Jil Sander werden we verwelkomd door een iconische foto van Man Ray, voorstellende een vrouw en een Afrikaans masker, uit 1926. De foto hint naar een aantal mogelijkheden: Raf Simons laat zich inspireren door Afrika; hij neemt ons mee naar de jaren twintig; hij streeft, in de traditie van de tijdgenoten van Man Ray (maar ook Jil Sander zelf) naar puur modernisme. Een aantal stukken kan, met wat goede wil, worden vergeleken met de etnische costuums van, pakweg, masaikrijgers. Een zucht van de jaren twintig is evidenter: Raf Simons herinterpreteert dit seizoen de franje, het belangrijkste ingrediÔnt van de charlestonjurk uit het Interbellum. Simons is daarmee niet de enige, maar hij is wel de beste. Zijn franjes zijn spectaculair (bijvoorbeeld: een jasje waarvan alleen het rugpaneel een soort gordijn is van franjes). Simons doet dit jaar voor franjes wat Miuccia Prada vorig seizoen voor kant heeft gedaan: hij geeft een moderne ? radicale ? interpretatie aan een traditionele techniek. En combineert die met de typische elementen van de Sander-garderobe. Een klinkend succes, voor een emotioneel team (met tranen voor Simons en een aantal van zijn modellen na de finale).

Salvatore Ferragamo ?het merk? is dit jaar tachtig. De verjaardag wordt in Milaan gevierd met een grote tentoonstelling in de TriÔnnale, het van de jaren dertig daterende tentoonstellingsgebouw in het Sempionepark. Maar Cristina Ortiz, de Spaanse modeveteraan die haar tweede collectie tekent voor het merk, houdt zich niet ledig met nostalgie. Ze probeert iets veel moeilijkers: een hedendaagse aanpak van glamourjurken, en slaagt daar wonderwel in. Adembenemende jurken, met fantasitische plissé-elementen en interessante experimenten met riemen en gespen (waar je eigenlijk decolletés en mouwen verwacht).

Verwant, maar misschien iets gestroomlijnder, is de collectie van Bottega Veneta, ongetwijfeld een van de geliefdste merken in Milaan. Ontwerper Thomas Maier brengt comfortabele, liefst ruime jurken en broekpakken (een favoriete oefening van Maier) met riempjes, plus enkele silhouetten in chunky glacé leder. In okers, bruinen, beiges en warme honingkleuren.

En dan Prada, met Jil Sander de show waar in Milaan het reikhalzendst naar wordt uitgekeken. Volgens Women’s Wear Daily, het Amerikaanse modevakblad, verkondigde Miuccia Prada even voor de show dat het idee van de collectie eruit bestond afstand te nemen van de door couture geïnspireerde mode, die volgens haar de voorbije seizoenen al te zeer is uitgebuit (de voltallige Belgische pers was dit seizoen niet welkom op de show). Terwijl Prada vorig seizoen ? dit najaar ? nog een door ouderwets maatwerk geïnspireerde collectie in de winkels heeft hangen, gedomineerd door met de hand gemaakte kant. Eigenlijk hoort dat zo: in de mode houdt men maar beter geen rekening met een gegeven woord. Gisteren is vandaag niet.

De komende zomer, verkondigde Prada, wordt primitief en archaïsch. Waarbij we dan onmiddellijk moeten denken aan het door Man Ray gefotografeerde Afrikaanse masker dat bij Jil Sander werd gefotografeerd. Primitief kan in dit geval best worden geïnterpreteerd als gekreukt (een wildeman heeft geen strijkijzer). Prada bracht, net als vorig seizoen, ook een soort kinky eerbetoon aan de secretaresse, met ultrakorte twinsets en jasjes over bikini’s. Prada blijft ook veel energie steken in schoeisel, dit seizoen blijkbaar met wisselvallige resultaten: de torenhoge platformzolen leken niet bijzonder comfortabel, en de meeste modellen konden er amper mee overweg.

En verder? Belgische mode met een Italiaanse knik bij het duo Les Hommes, dat zijn damescollectie verder laat evolueren, en een interessante collectie (in trendy beiges en pastels) bij Sportmax: assymetrische franjes, pedal-pushers en harembroeken.

Jesse Brouns

Voor een gedetailleerd fotoverslag:
www.knack.be/weekend/nl/mode/defiles/milaan/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content