Milaan: Het buitenleven volgens Max Mara en Fendi

Het buitenleven inspireerde Max Mara en Fendi. D&G bewaarde goede herinneringen aan de jaren tachtig.

Max Mara trok donderdag de modedag op gang met een misschien weinig verrassende, maar wel esthetisch perfecte show, met front row: Katie Holmes, alias mevrouw Tom Cruise.

Komende winter blijft het ook in België erg populaire merk trouw aan zijn DNA. De collectie oogde zacht, gedempt, puur en eenvoudig: geschikt voor de classy Max Mara-vrouw. Ook concentreerde Max Mara zich voor zijn wintercollectie ten volle op zijn handelsmerk: de jas. We zagen zowel lange mantels als trenches, in wol, kasjmier of mohair, crèmekleurig, lichtgrijze of in het vertrouwde camel. Bijzonder waren de mohairen bustierjurkjes en de camel wikkelrokjes gecombineerd met jersey tops. “Een vleugje Britse landelijkheid’, zo vatte het persbericht de collectie samen. Maar dan wel overgoten met een dosis Italiaanse elegantie.

Het buitenleven was eigenlijk veel duidelijker aanwezig in Karl Lagerfelds wintercollectie voor Fendi. Het kaki, bruin, de mosterdkleuren, de ruiten en vele bruin/zwart gevlekte bontjassen doen vermoeden dat Lagerfeld aan zijn ontwerptafel de patrijzenjacht voor ogen had. Maar dat weerhield hem er niet van toch een zeer elegante collectie uit te tekenen. De perfect uitgesneden jurken en blouses met ruches op de borst, pofmouwtjes of opengewerkte rug waren onwaarschijnlijk mooi. Lagerfelds jachttafereel kreeg op het einde ook de nodige glamourshot dankzij enkele zwarte avondjurkjes met fijne organza trompetmouwtjes.

Domenico Dolce en Stefano Gabbana moeten goede herinneringen overhouden aan de jaren tachtig. Voor de presentatie van hun jongere D&G-lijne schalde Madonna door de luidsprekers, waarop een reeks gebreide truien/leggings/jurken bedrukt met grote loshangende letters in beeld verscheen. Eerst nog in het D&G zwart-wit, daarna in flashy oranje een geel. De modellen bewogen zich voort op bizarre met hak opgehoogde all star sportschoenen (was het nu tachtig of negentig?). Of de finale ernstig dan wel humoristisch bedoeld was is niet helemaal duidelijk. De modellen mochten de show afsluiten in snoepkloerige tutu’s met gevedere rokjes.

Ann Heylens.

Bekijk alle defilés in Milaan op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content