Milaan: Gucci gaat resoluut voor bont

Het was al bont wat de klok sloeg in de collectie die Gucci voor komende winter presenteerde.

De fashion crowd heeft Londen achter zich gelaten en is neergestreken in Milaan, waar woensdag als eerste naam van betekenis Gucci aan de beurt was. Het is nog behoorlijk koud in Noord-Italië en het publiek verkeert er dan ook meteen in de juiste stemming om de wintercollecties voor 2011-2012 te aanschouwen.

Creatief directeur van Gucci Frida Giannini presenteerde een superglamoureuze en luxueus ogende collectie voor komend seizoen. Die helaas dierenrechtenactivisten weinig zal bevallen. Want het was al bont wat de klok sloeg, in de vorm van jasjes en stola’s of als finishing touch. Al waren de pelsen telkens geverfd in felle kleuren, waardoor het konijn of de nerts toch net iets minder herkenbaar bleek. En het viel natuurlijk ook moeilijk waar te nemen of het om echt dan wel vals ging. Maar gezien in de modewereld sinds kort weer schaamteloos écht bont mag gedragen worden (Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour maakte haar entree in een mantel van omgekeerd schaap), valt te vrezen dat ook Giannini voor ’the real thing’ gegaan is. Ook lederen jurken en slangenprints (of was het slangenleder?) markeerden duidelijk de collectie, die verder, net als vorig seizoen, een zeker jaren zeventig Yves Saint Laurent-gehalte had. Vooral dan omwille van de alomtegenwoordige prachtige edelsteenkleuren als smaragdgroen, koraalblauw en dieppaars. Een zachte, romantische toets kwam van opwaaiende avondjurken in ultrafijne transparante chiffon (die weinig aan de verbeelding overlieten).

Dezelfde kleuren bij Alberta Ferretti en ook hier geverfd bont. Als deze twee shows de toon zetten, dan zou dat wel eens kunnen betekenen dat we een kleurrijke winter tegemoet gaan. Ferretti ging haar inspiratiebron nog een decennium vroeger zoeken: de vele A-lijn-tunieks, dito mantels en prints refereerden naar de jaren zestig. De collectie had trouwens meer punch dan gewoonlijk. Pas wanneer de avondjurken aan de beurt waren, was de romantische stijl van Ferretti opnieuw herkenbaar.

Ann Heylens.

Bekijk alle defilés in Milaan op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content