Milaan: Eindelijk écht zomer

15u, Teatro Metropol, viale Piave. Bij D&G wanen we ons even bij Versace, ergens in de jaren tachtig: die foulardprints op zijden hemden (zie ook de carré van Hermes) waren toch typisch Gianni? Maar uiteindelijk bloeit er tussen prints, denims en linnens toch iets moois op de catwalk: een échte, pretentieloze zomercollectie. Waarbij de foulard als basis dient voor alles wat je kunt bedenken. Bombers, broeken, schoenen, tassen en vooral uitbundige zomershorts. Het is ook, voor zover we zelf kunnen zien hebben, de eerste keer deze week dat een merk massaal veel jongens in shortjes — en niets anders — over de runway stuurt, en dat is een verfrissing na de vele truien, hoe mooi ook, die we de voorbije dagen op ons afgevuurd hebben gekregen.

19u, via Turati. Nicole Fahri, de in Londen gevestigde Franse ontwerpster die al vele decennia meedraait in de mode, showt voor het eerst sinds jaren een mannencollectie op de Italiaanse kalender. Na Jeremy Hackett en Vivienne Westwood blikt ook Fahri vooruit op de Olympische Spelen van Londen. Ze doet dat door terug te kijken: naar de Londense Games van 1908, maar ook naar Chariots of Fire, een film uit 1981, die wel al meer ontwerpers heeft beïnvloed. Veel wit en beige luxe sportswear, heel clean. Ook leuk: de lijfjes in transparant plastic, eergisteren ook gezien (in mantelversie) bij Jil Sander.

20u, via Gesu. Beroemd volk op de eerste rij van Versace: Chace Crawford (van Gossip Girl), Darren Chris (van Glee), Ryan Kwanten (van True Blood), Zachary Quinto (van Star Trek) plus nog wat spelers van de New York Knicks. Maar eerlijk gezegd vallen die melkmuilen uit Hollywood toch wat tegen. Ze zien er niet helemaal echt uit. En zijn niet eens bijzonder goed gekleed (Joe Jonas, dat andere tieneridool te gast in Milaan, is een ander paar mouwen).

Op de catwalk is meer avontuur te beleven. De collectie balanceert tussen geweldig en ridicuul, en is aan de eindmeet toch vooral geweldig. Donatella Versace en haar team hebben in de archieven van het huis gegraven, en er een geheel over the top interpretatie van de jaren ’80 van gemaakt. Typische Versace-prints (zie ook hoger, in het stukje over D&G), fluoroze, overdreven schouders, spannende slipjes. We hebben er met open mond naar zitten kijken. Allicht meer een show voor fashionista’s dan voor echte mannen — net als Prada gisteren.

Vanochtend stuurde H&M een perscommuniqué uit dat het dit najaar en volgende lente samenwerkt met Versace (voor het eerst komt er ook een woonaccessoirecollectie). De jurk die Donatella gisteren op de catwalk droeg komt uit die collectie.

Vandaag sluiten onder meer Dsquared en Giorgio Armani de modeweek af. Donderdag begint het Parijse luik van het mannenmodeseizoen.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content