Milaan: De man van 2012

Belangrijkste trend voor komende zomer: klassieke trends in opvallende felle kleuren.

De mannenmodeweek opende zaterdag in Milaan met shows van onder meer Dolce e Gabbana, Jil Sander en Burberry Prorsum. Belangrijkste trend voor komende zomer: klassieke trends in opvallende felle kleuren. 9u45, Cinema Manzoni. Het eerder traditionele pakkenmerk Corneliani heeft de indrukwekkendste, blijkbaar met de sloophamer bedreigde bioscoop van Milaan afgehuurd. De collectie lonkt naar cinema, naar Russische winters, maar ook naar Le Corbusier. Niet dat Corneliani nu plotseling de brutalistische toer op gaat. Denk eerder: dikke ronde brilletjes. Corneliani introduceert komende zomer ook een technologische gimmick in de vorm van een op het label afgedrukte barcode die de klant toelaat om op zijn smartphone naar filmpjes en andere informatie te kijken (wasinstructies?).

10u58, via Savona 56A. China is sinds vorig jaar de belangrijkste afzetmarkt van Ermenegildo Zegna. En dus mag het geen wonder heten dat de wintercollectie aan het Oosten is gewijd, met hemden in de tinten van gelakt antiek: brons en rood. Ferragamo leent elementen van de jaren veertig (de hoogdagen van de Bund in Shanghai), maar ook van de uniformen van de revolutie. Achter de catwalk wordt een op de Grote Muur gedraaide film in 3D geprojecteerd: het is, volgens het merk, ’s werelds eerste LIVE-D defilé. De Chinese achtergrond wordt gecombineerd, op de manier van het weerbericht op televisie, met backstagebeelden van de mannequins. Voor de regie werd samengwerkt met James Lima, een van de 3D-specialisten achter Avatar. Wordt vervolgd op de website van Ermenegildo Zegna vanaf juni.

11u20, via Savona 56. Fay, een onderdeel van de groep rond Tod’s, focust komende zomer op één stuk: het zogeheten driver’s jacket, herkenbaar aan een borstzakje met knoop. Perfect voor zondagsrijders. Maar wat doet de milieubeweging?

14u29, Metropol, viale Piave 24. Ook Dolce e Gabanna speelt met technologie. Op de uitnodiging voor de show is een barcode afgedrukt, maar onze Blackberry is te zeer old-school om er veel mee te kunnen aanvangen. Al even old-school is crooner Brian Ferry, die front row zit. De soundtrack van de show is van begin tot eind uit de discografie van Ferry geplukt, en zijn oude platenhoezen staan afgebeeld op een aantal t-shirts in de collectie. Maar verder heeft het zomeraanbod van Dolce e Gabbana eigenlijk niets te maken met het onderkoelde universum van de voormalige frontman van Roxy Music. Te korte jasjes, te brede broeken, met hier een knipoog naar teddyboy esthetiek, daar een vleugje streetwear. Jong, schattig, en naar de normen van Dolce e Gabbana behoorlijk experimenteel.

15u40, via Beltrami 5. Raf Simons speelt bij Jil Sander net als vorig seizoen met kleur, maar dan iets minder fel. Een eerder ingehouden, zeg maar conventionele collectie met hier en daar een uitschieter (zoals een bovenmaatse bomber). De grootste troef van Jil Sander zijn de technologisch vooruitstrevende materialen en de discrete reliëftextuur van veel kleren.

16uxx, La Pelota, via Palermo 10. Bij Frankie Morello is er altijd spektakel en dit keer komt het in de vorm van een uitgebreide choreografie met acht in slechts een schamper onderbroekje en een valse baard gehulde dansers. De in dekens gestopte modellen hebben iets post-apocalyptisch: de survival look gezien vanuit het perspectief van een optimist op Prozac.

17u38, via Melegari 3. Burberry Prorsum opent met Dusty Springfields You Don’t Have To Say You Love Me en eindigt met een regenbui (de Britse roots van het merk, weet u wel). De mantels en jassen van Christopher Bailey zijn dit keer oversized en sculpturaal, gecombineerd met smalle broeken. De stijl is jong, maar niet echt: Prorsum is net iets te veredeld om nog authentiek te zijn.

19u20, Chiesa Sconsacrata di San Paolo Converso, corso Italia 21. John Varvatos heeft, onder het gesternte van een oude kerk, een treinspoor gelegd. De Amerikaanse ontwerper heeft trek in avontuur. De kleren: hoofdzakelijk zwart, want Varvatos staat nog altijd voor rock’n’roll, met hier en daar een toets purper.

20u45. Via San Luca 3. Roberto Cavalli sluit de openingsdag af met een enkele reis naar de seventies, roestkleurige fluwelen pakken zonder veel relevantie voor nu.

Jesse Brouns

Bekijk alle defilés van de mannenmode in Milaan op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content