Milaan 2010: De trends

De mannentrends voor komende winter op een rijtje.

Het Italiaanse luik van de modeweek voor heren zit erop. De komende zomer draait, gebaseerd op de shows in Milaan, om de volgende thema’s:

Er is zand in alle schakeringen. Bij de kleuren: van wit (Gucci, Jil Sander) over zongebleekt geel (Missoni) tot donkerbeige. Bij de texturen: van uitgedroogde aarde (de catwalk van D&G, een print bij Versace) tot modder (bij Burberry). De show van Versace is geïnspireerd door legioensoldaten in de woestijn. Om Serge Gainsbourg te citeren: Il était beau/il sentait bon le sable chaud. Militaire invloeden zijn ook elders evident (bijvoorbeeld bij Roberto Cavalli).

Bij zand hoort water. Natte kapsels bij Prada (met behulp van vele lagen haarlak), waar ook de soundtrack regen evoceert. Een zomerse regenvlaag valt over de catwalk van DSquared2. Blauw, en turkoois in het bijzonder, dient komende zomer als contrastkleur. It might as well rain until September. Maar ook zonsondergangrood komt veel voor (bij Calvin Klein, Bottega Veneta, Dirk Bikkembergs).

De losse garderobe van de nomade een modecliché als geen ander, diende als referentiepunt voor een dozijn merken (Zegna, Ferragamo). We reizen om te leren — of om te vergeten. Etnische elementen zijn er à volonté, het mooist misschien bij Missoni. Americana diende als thema voor onder meer Dsquared (boyscouts) en D&G (Marlboro-classsics).

Een ander cliché dat maar niet uitgeroeid raakt: jaren tachtig-kitsch: John Richmond deelde zijn show in drie hoofdstukken, elk opgehangen aan een hit van Duran Duran.

En verder: schilderkunst en verfspatten (Foujita als icoon van de collectie van Jil Sander, multicolorvlekken bij Etro en Moschino, en Dirk Bikkembergs werkte samen met een jonge Australische kunstenaar); grijs (bij Prada), transparantie en perforatie (bij Prada en Calvin Klein, de beste collecties van Milaan).

Vandaag begint de mannnemode in Parijs, met onder meer de zwaargewichten Dries Van Noten, Hugo, Jean-Paul Gaultier en Louis Vuitton.

Jesse Brouns.

Het volledige fotoverslag van de mannenmode in Milaan ziet u op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content