Michelle Obama doneert inauguratiejurk aan museum

© EPA

Michelle Obama schonk de ivoorkleurige jurk die ze droeg op Inauguration Day aan het Smithsonian Museum in Washington.

De modepers was unaniem lovend over de ivoorkleurige eenschouderige jurk die Michelle Obama droeg op de inauguratiedag van haar man, nu iets meer dan een jaar geleden. Gisteren doneerde ze die jurk, geheel volgens de traditie, aan het Smithsonian Museum in Washington.

De avondjurk van de Amerikaans-Taiwanese ontwerper Jason Wu is nu definitief een stukje Amerikaanse geschiedenis. Michelle Obama doneerde ze – zoals de traditie het wil- aan het ‘Museum of American History’, dat een collectie First Lady jurken bezit. Ook de peep toe pumps van Jimmy Choo die ze erbij droeg, komen in het museum terecht, samen met de enorme ring, fijne diamanten armbandjes en oorbellen waarmee ze toen haar look vervolledigde.

“Het maakt mij altijd een beetje verlegen als ik zie hoeveel oproer mijn jurk teweegbrengt. Zoals zovelen ben ik niet gewoon dat mensen mijn garderobe willen tentoonstellen”, reageerde de first lady nuchter. “Het is allemaal een beetje vreemd, vergeef het me”, zo zei ze in het bijzijn van Jason Wu (27), die ze naar aanleiding van de schenking voor het eerst ontmoette.

Definitieve doorbraak

Het legde Jason Wu geen windeieren. Na de inauguratiedag was hij definitief gelanceerd. Zijn lange ivoorkleurige jurk uit zijde en chiffon met één schouder – zowel glamoureus als een beetje onthullend – werd wereldwijd op gejuich onthaald. De jurk is afgewerkt met organza bloemapplicaties en Swarovski kristallen. “Het zou een understatement zijn, mocht ik zeggen dat Michelle Obama mijn leven heeft veranderd”, aldus de jonge ontwerper die in Manhattan gevestigd is.

“Mijn inspiratie? Die haalde ik uit haar houding, haar afkomst en haar intelligentie. De mogelijkheid om naar de VS te komen en mijn droom te vervullen was eveneens een grote inspiratiebron”, legt Wu uit. Hij studeerde in Parijs, opende zijn eerste winkel vier jaar geleden en kwam later werken bij modeontwerper Narciso Rodriguez, die ook gesmaakt wordt in het Witte Huis.

Michelle Obama verklaarde ook haar fascinatie voor de jurk, waarvan ze nu afstand neemt: “Deze jurk is een meesterstuk. Ze is simpel, elegant en de creatie van jong briljant talent, iemand die de ‘American dream’ vervult.”

Aïsa Knockaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content