Michael Jackson- ook King of Fashion

Met de dood van Michael Jackson verliest ook de modewereld een icoon.

Dat hij veel wenkbrauwen deed fronsen in zijn laatste levensjaren -met een bengelende baby uit het raam, mislukte plastische chirurgie en beschuldigingen van kindermisbruik- is een feit. Maar de invloed van Michael Jackson, die donderdag in Los Angeles op vijftigjarige leeftijd overleed, is gigantisch geweest. Volgens de internationale modepers was zijn impact op de mode minstens even groot als op de muziekwereld.

In de jaren ’80 en ’90 kende de stijl van de ‘King of Pop’ navolging bij miljoenen fans. Zijn lederen rode motorjack in de Beat it-videoclip is legendarisch. Zijn witte enkelsokken, zwarte borsalinohoed en lakschoenen toen hij ‘moonwalkte’, de militaire jas en vliegbril uit de Thriller-periode, het witte v-hals t-shirt dat hij soms uitgooide op het podium en ten slotte dé handschoen, die hij voor het eerst droeg toen hij ‘Billie Jean’ zong tijdens een televisiespecial in 1983. Ze staan allemaal in het collectieve geheugen gegrift.

Meer dan twee decennia later inspireert de superster de modewereld nog altijd. Voor de lente van 2009 stuurde Balmain zijn modellen in een door Jackson geïnspireerd militair jacket de catwalk op. Beyoncé Knowles en Rihanna schaften er zich meteen een aan. Ook schoenenmerk Osiris bracht dit seizoen enkele accessoires uit gebaseerd op Jackson-emblemen. En zijn hits Thriller en PYT (Pretty Young Thing) dienen nog altijd vaak als soundtrack bij de internationale modeshows.

Jackson, die op 13 juli zou starten met zijn ‘This is it’-tour, een reeks van vijftig afscheidsconcerten, was van plan nog een laatste fashion statement te maken. Hij had speciaal voor hem gecreÔerde kostuums besteld bij Crystallized Swarovski Elements. De pakken zouden versierd zijn met meer dan 300.000 kristallen in 27 kleuren. Nadja Swarovski van het gelijknamige bedrijf verklaarde woensdag nog aan Woman’s Wear Daily “Aangezien hij de King of Pop is, is het gewoonweg evident dat hij gekroond wordt met kristallen”. Het heeft niet mogen zijn.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content