Met deze 8 tips blijven je nylonkousen langer heel

© iStock

Nylonkousen zijn fantastisch: ze houden je benen warm, zien er elegant uit en verdoezelen alle onvolmaaktheden. Hun enige gebrek is dat ze van werkelijk alles stuk gaan. Met deze tips geniet je langer van je favoriete kledingstuk.

Iedere vrouw heeft het wel eens meegemaakt dat panty’s plots op magische wijze veranderden in een vod met gaten en ladders. Nylonkousen hebben dan ook heel wat zichtbare en onzichtbare vijanden. Wij gingen na wat de oorzaken en oplossingen zijn voor dit irritante probleem.

Onderstaande wijze raad zorgt ervoor dat uw kousen een langer leven beschoren zijn.

Kies de juiste maat

Nylonkousen kan je best niet te klein kopen. Kousen uitrekken is immers vragen om problemen. Vaak staan er tabellen op nylonkousen waar je de juiste maat voor jouw gewicht en lengte terugvindt. Kies bij twijfel altijd voor een maatje meer.

Ga voor opaak

Hoe minder doorzichtig de panty, hoe steviger hij is. Zoek op de verpakking naar het woordje ‘denier’. Hoe hoger het cijfer is dat ernaast staat, hoe dikker de panty. Het is een mythe dat kousen van bekende merken altijd beter zouden zijn dan de versies van ketens. Onze redactie zweert bij de nylonkousen van Hema. Benen blij, portemonnee blij, draagster blij. Probeer dus zelf uit welk merk jou het best ligt.

Dunne panty’s met fantasietjes zijn helaas niet gemaakt om lang mee te gaan. Haal deze enkel uit de kast bij speciale gelegenheden, ga niet zitten op houten stoelen en probeer er niet aan te pulken.

Stop ze in de vriezer

Hoewel we geen bewijs kunnen vinden voor deze tip, zweren heel wat vrouwen bij een ijskoude overnachting in het vriesvak. Maak je nieuwe nylonkousen nat, stop ze in een propere plastiek zak en laat ze een nachtje bibberen. Haal de kousen de volgende dag uit het vriesvak en laat ze op kamertemperatuur ontdooien. Dit zou de levensduur van je panty’s aanzienlijk verlengen. Wie niet waagt, niet wint.

Was met zorg

De beste manier om je nylonkousen te wassen is een zachtaardige handwas. Wie geen tijd heeft om haar kousen badjes te geven – het leven is al druk genoeg – kan de kousen ook in de wasmachine stoppen. Het is aan te raden om ze in een waszakje te stoppen en geen kledingstukken met uitstekende haken (zoals bh’s) mee in de machine te gooien. Een lage temperatuur en centrifugeerstand zijn aangeraden. Na een deugddoende wasbeurt hang je je kousen te drogen op een rek. Wring ze niet uit en leg ze niet op de verwarming.

Verzorg je nagels

Hou je teennagels kort en vijl alle scherpe randjes eraf. Zo kunnen ze geen gaatjes maken die vervolgens ladders vormen. Gladde, gehydrateerde benen zijn ook een goed idee. Zo kunnen je kousen nergens blijven haken tijdens het aantrekken.

Verstevig de voeten van je kousen

Wie wat extra wil uitgeven voor stevige kousen kan kiezen voor een exemplaar met verstevigde voeten. Zo scheuren de naden minder snel en krijgen je tenen geen kans om door je kous te komen piepen. De goedkopere oplossing is om onder je nylonkousen korte zomersokjes aan te trekken. Kies voor dunne exemplaren zodat je trucje niet zichtbaar is.

Een nevelwolk van haarspray

Verstuif vlak voor je de boze buitenwereld intrekt met je nylonkousen wat haarspray over je benen. Dit zorgt voor een extra beschermingslaag. Spray niet te kwistig zodat je benen niet gaan plakken.

Katoenen slipjes

Vermijd zijden of satijnen ondergoed in combinatie met nylonkousen. Aangezien deze stoffen ervoor zorgen dat de kousen erover schuiven, ga je ze vaker optrekken en heb je dus meer kans op scheuren, gaten en ladders. Een katoenen slipje daarentegen houdt de kousen op hun plaats.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content