Melanie Gaydos heeft zeldzame ziekte en succesvolle modecarrière: ‘Ik wil geen rolmodel zijn’

© instagram @melaniegaydos

Iedereen weet dat je het beste wraak neemt op de kwelgeesten van je verleden door gelukkig te zijn. En dat is precies wat Melanie Gaydos gedaan heeft. Nadat ze jarenlang gepest werd om haar uiterlijk, heeft ze een bloeiende modellencarrière.

Melanie werd 27 jaar geleden geboren met ectodermale dysplasie, een ziekte die haar huid, nagels, tanden en botstructuur aantast. Daarbovenop heeft Melanie ook nog last van alopecia (waardoor ze bijna geen haar heeft) en is ze gedeeltelijk blind omdat haar wimpers als peuter naar binnen groeiden en haar hoornvlies beschadigden.

Er hebben al mensen zich voor minder in een bolletje gerold om nooit meer uit bed te komen, maar niet Melanie. Nadat ze een heel héél donkere periode doorworstelde als kind besloot ze om toch iets van haar leven te maken door Schone Kunsten te gaan studeren aan het befaamde Pratt instituut in New York. Daar kreeg ze meer zelfvertrouwen en een liefje die haar overtuigde om modellenwerk te gaan doen.

“Hij overtuigde me door te zeggen dat ik de enige ben die er zo uitziet, en dat ik dat als een voordeel moet zien”, aldus de twintiger aan Yahoo! Style. Ze begon te reageren op contactadvertenties die vroegen om “unieke modellen” en ze had zoveel werk dat ze realiseerde dat ze van haar hobby haar beroep kon maken. “Ik wou altijd al larger than life zijn, dus dat was perfect.”

Melanie Gaydos heeft zeldzame ziekte en succesvolle modecarrière: 'Ik wil geen rolmodel zijn'
© instagram @melaniegaydos

Ondanks de complicaties die haar ziekte met zich meebrengt is Melanie volgens PopSugar nu een zelfzekere en gelukkige vrouw. “Mijn ziekte stoort me niet, dat heeft ze nooit gedaan. Mensen vragen me wel eens hoe ik eet, zo zonder tanden, maar mensen zonder benen lopen toch ook marathons? Het is maar hoe je het bekijkt.”

Hoewel ze in één adem genoemd wordt met andere game changers in de modellenindustrie – zoals Winnie Harlow of Madeline Stuart – heeft Melanie niet de ambitie om een rolmodel te worden. Althans, dat is toch niet de reden waarom ze aan deze carrière begonnen is, schrijft PopSugar. “Ik ben niet met modellenwerk begonnen voor andere mensen, hoe egoïstisch dat ook mag klinken. Ik deed het voor mezelf. Maar ik heb wel ingezien dat door het voor mezelf te doen, ik andere mensen ook help met zich beter in hun vel te voelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content