Marie Martens: ‘Ik blijf trouw aan mezelf en wat ik mooi vind’

Marie Martens ruilde een prestigieuze job bij de bank en een politiek verleden in voor een carrière als handtassenontwerpster. Met contacten in de modewereld van Parijs en een onfeilbaar buikgevoel schopte deze Gentse het op amper twee jaar tijd tot op menig wishlist.

“Een kwaliteitsvol accessoire kan een outfit echt maken of kraken, dus ik ben altijd al wel gefascineerd geweest door die sector, maar toen ik naailessen begon te volgen dacht ik niet per sé dat ik die kant zou uitgaan. Tot ik op een dag een telefoontje kreeg van een vriendin voor wie ik een handtas als cadeau had gekocht. Ze zei me dat ze zoveel succes had met die sacoche, en dat ze er dan maar bijvertelde dat ik die gemaakt had (lacht). Toen heb ik in mijn hoofd de klik gemaakt: waarom eigenlijk niet?”

Marie Martens: 'Ik blijf trouw aan mezelf en wat ik mooi vind'
© Marie Martens

“Ik ben altijd al wel creatief aangelegd geweest, dat heb ik van mijn vader. Hij was arts maar spendeerde zijn vrije tijd aan beeldhouwen en schilderen. Hij nam ons ook bijna ieder weekend mee naar een tentoonstelling. Op mijn 21e is mijn vader gestorven en heb ik mijn emotionele uitlaatklep gevonden in mijn eigen juwelenlijn, Marie-Moi. Dat liep vlot, maar ik dacht altijd dat het beter was om eerst een universitair diploma te halen. Mijn liefde voor mooie materialen als leder en kasjmier heeft me uiteindelijk weggestuurd van de juwelen en in de handtassenbranche doen belanden.”

Marie Martens: 'Ik blijf trouw aan mezelf en wat ik mooi vind'
© Marie Martens

“Voor ik mijn eigen lijn begon heb ik marktonderzoek gedaan met onder meer een enquête waaruit bleek dat de ideale handtas ten eerste niet bestaat, maar dat die ten tweede ook niet kan bestaan want vrouwen hebben graag verschillende tassen voor verschillende gelegendheden. Mijn eerste drie ontwerpen die ik in januari 2014 uitbracht waren dus een clutch (New York) die geschikt was voor een avondje uit, een bucketbag in daim (Ibiza) voor iedere dag en een grote tote (Paris) die perfect was om mee te nemen naar het werk.”

Marie Martens: 'Ik blijf trouw aan mezelf en wat ik mooi vind'
© Marie Martens

“Ik begon mijn collectie uit te bouwen vanuit die drie modellen, die uiteraard in verschillende kleuren maar ook met verschillende details verkrijgbaar zijn. Die details maken het voor mij wat origineler, wat speels. Ik zal er steeds een tof accent insteken, of het nu gaat om een neon bies tot een pompon of een gekleurde voering. Ondertussen heb ik nog wat extra modellen toegevoegd, zoals een heuptasje met lurex details, maar ik ga mijn collectie niet iedere zes maanden over een andere boeg gooien. Ik blijf trouw aan mijzelf en wat ik mooi vind.”

Marie Martens: 'Ik blijf trouw aan mezelf en wat ik mooi vind'
© Marie Martens

“Het is nooit mijn bedoeling om de nieuwe it-bag te creëeren. Ik heb veel geluk gehad dat de bucket bag een paar maanden nadat mijn Ibiza-bag op de markt kwam ontzettend trendy werd, maar ik vertrek eigenlijk altijd vanuit mijn eigen buikgevoel. Zo heb ik ook steeds een schetsboek op zak om mijn inspiratie snel in neer te tekenen. Door iedere dag in Parijs rond te lopen word ik natuurlijk ook ontzettend gestimuleerd. La Parisienne is en blijft een moeilijk te vatten iconische vrouw, die me blijft intrigeren en inspireren.”

http://marie-martens.com/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content