Mannentrends voor deze zomer

Wij zetten acht trends op een rij.

1. Ontdek de ontdekkingsreiziger in jezelf Veel ontwerpers hunkeren dit seizoen naar avontuur, alsof ze liever niet worden geconfronteerd met de werkelijkheid (en dat kunnen we begrijpen). De collectie van Missoni zit vol etnische elementen maar is ook verweerd en zongebleekt, en daarmee typisch voor de mannenmode van 2010.

2. Vergeet je strikje niet Preppy blijft het, na verschillende seizoenen, nog steeds erg goed doen (Hugo, Junya Watanabe, Dries Van Noten en vooral Band Of Outsiders en Kitsuné). De jaren tachtig zijn ook nog lang niet verteerd. Roberto Cavalli zoekt heil bij Alphaville en Nik Kershaw, en in nauwzittende zwartlederen pantalons (Relax! Don’t do it!).

3. Toon je biceps… Het tijdperk van de supermodellen is voorbij maar voor jongensmodellen is dit wel een gouden moment, met een reeksje toegewijde tijdschriften en websites. Het type van 2010: engelengezichtje gecombineerd met flinke spieren (Givenchy). De gewone sterveling denkt beter even na alvorens een van de hierbij afgebeelde lijfjes aan te trekken.

4.…. en je kuiten De korte broek is daarentegen wel geschikt voor jong en oud en voor dik en dun. De short is, veel meer dan vroeger, een item in de mode geworden. En kan zonder voorbehoud worden gedragen als onderdeel van een pak, met das of strik (Calvin Klein Collection).

5. Bewaar zwart voor je volgende sollicitatiegesprek De overtuigendste zomercollectie is voor ons die van Prada, volledig getint in zwart en grijs, met veel geperforeerde materialen, in laagjes over elkaar gedragen. In essentie: een gesublimeerde businessgarderobe, perfect voor wie met succes (of toch tenminste met stijl) de economie wil trotseren.

6. Denk twee keer na over wit Bij Jil Sander is de collectie opgehangen aan de figuur van Foujita, een knappe zij het toch enigszins belegen Japanse schilder van de Parijse school. Details uit diens werk dienen als print voor lijfjes en broeken. Witte T-shirts en chemisettes krijgen bij Jil Sander gouden randjes, in de stijl van ouderwets horecaporselein. Wit is ook populair bij onder meer Gucci en Ann Demeulemeester.

7. Huur een pony… … Of haal je paard van stal. Een van de hardnekkigste clichés van de mannenmode is dat van de all American cowboy: dit seizoen is die op post bij onder meer D&G en de jonge ontwerper Adam Kimmel. Die liet zijn kleren fotograferen op echte ranchhands, door de man die destijds verantwoordelijk was voor de campagnes van Marlboro.

8. Verzorg je kapsel Het doorsneejongenskapsel was nooit zo verzorgd. Stijlvoorbeeld: het soort foto’s dat in het midden van de jaren tachtig bij elke kapperszak aan de wand hing (Gucci).

Jesse Brouns.

Bekijk de mannendefilés voor de zomer van 2010 op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content